CEPOS: Video fra Skat er propaganda

En cirka ti minutter lang video, som Skat har fået produceret for 2 millioner kroner til et internt seminar for institutionens 8

Ole Birk Olesen,

13/01/2010

En cirka ti minutter lang video, som Skat har fået produceret for 2 millioner kroner til et internt seminar for institutionens 8.000 medarbejdere, er en forherligelse af skatteopkrævning og propaganda for et bestemt politisk synspunkt. Sådan lyder kritikken fra tænketanken CEPOS´ direktør, Martin Ågerup.

Videoen, som blev lavet i forbindelse med et projektforløb i Skat, har til formål at vise, hvilken udvikling skatteopkrævningen i Danmark har gennemgået, lyder det fra Skat. Mest handler videoen dog om, hvorfor der skal opkræves skat, og hvorfor der skal opkræves så meget som i Danmark. Derfor har man til formålet indkaldt venstrefløjskoryfæer som filmmanden Erik Clausen og entertaineren Niels Hausgaard, som bl.a. fortæller om, at skatten egentlig burde kaldes fælleskassen, og at man ikke går så meget op i penge, når man har mange af dem. En amerikaner er også blevet indkaldt til at fortælle, at man i USA ikke betaler meget i skat, fordi man ikke vil dele med andre, og en professor beretter, at skat er en naturlig konsekvens af, at mennesket er et gruppelevende væsen.

Martin Ågerup er på den baggrund ikke i tvivl om, hvordan han skal bedømme filmen.

"Jeg synes det er meget bekymrende," siger han til 180Grader.dk og fortsætter: "Der er tale om en film, som er klinisk renset for enhver anerkendelse af, at skat i sidste ende er baseret på tvang - sågar voldsanvendelse. Det kræver pli. Og denne pli får man ikke, hvis man bilder sig ind, at man er et ´serviceorgan´, som borgerne skal være taknemmelige for eksisterer. Der er tale om propaganda for et bestemt samfundssyn - nemlig et kollektivistisk, socialistisk samfundssyn, hvor fællesskabet sættes over de individuelle frihedsrettigheder. Det bør ikke ske for skatteborgernes penge. Og så er der tale om en uklædelig selvforherligelse af en institution, som i sidste ende handler om ved tvang at indkræve penge."

Heller ikke Venstres skatteordfører, Torsten Schack Pedersen, er begejstret for filmen.

"Der er politiske budskaber i den film, og jeg synes ikke, at det er Skats opgave at fremkomme med dem. Skat skal håndhæve, effektuere og servicere borgerne i henhold til lovene og den politiske virkelighed på Christiansborg. Om skatten er for høj, lav eller passende, det bestemmer vi på Christiansborg," siger Torsten Schack Pedersen.

Hos Skat mener HR-konsulent Lene Nybro Aalborg imidlertid ikke, at filmen har noget politisk budskab overhovedet.

"Vi har fået meget positiv respons for filmen fra medarbejderne. De synes, at den giver et godt billede af udviklingen, og hvor vi er henne i dag," siger Lene Nybro Aalborg til 180Grader.dk.

Har ingen udtrykt undren over, at det er Erik Clausen og Niels Hausgaard, to kulturpersonligheder fra venstrefløjen, som skal udlægge Skats værdier og visioner?
"Nej, jeg mener ikke, at nogen har kommenteret på lige den vinkel."

Er det fordi man i Skat opfatter sig som en venstrefløjsorganisation?
"Nej, det tror jeg ikke. Jeg tror mere, at man opfattede budskabet om, at Skat er en fælleskasse, som et godt billede på, hvad det handler om, når man arbejder i Skat. Det har slet ikke været tanken, at der skulle være noget politisk i det."

Synes du, at det er lykkedes, så der ikke ligger noget politisk i filmen?
"Ja, det synes jeg slet ikke, at der er. Vi har haft en bruttoliste af folk, som vi gerne ville have med, og så er det mere eller mindre tilfældigt, hvem der havde tid til at deltage. Det skulle bare være folk, der havde en holdning til skat."

Du kan slet ikke se, at videoen forherliger det danske samfundssystem, hvor man betaler meget i skat?
"Nej, det synes jeg ikke, at den gør. Jeg synes, at filmen giver et billede af den udvikling, Skat har været igennem, og hvor vi står i dag. Men filmen skitserer vel meget godt den holdning, som den almindelige borger har til at betale skat. De fleste mennesker tænker vel sådan om det at betale skat. Nogen gange synes man måske, at man betaler lidt meget, men i sidste ende vil man gerne have et velfærdssamfund, og det synes jeg, at den beskriver meget godt," siger Lene Nybro Aalborg fra Skat.

Klik her for at se filmen

Kilde: