Beskyldning om løftebrud er hykleri fra regeringens side

Midt under finanslovsforhandlingerne åbner Venstre, Konservative og DF angiveligt for brugerbetaling på høreapparater

Christian Melgaard,

31/10/2012

Midt under finanslovsforhandlingerne åbner Venstre, Konservative og DF angiveligt for brugerbetaling på høreapparater.Det får de Radikales forskningsordfører, Sofie Carsten Nielsen, til at "gå i chock" over specielt Venstres ageren under forhandlingerne, og hun beskylder Lars Løkke for løftebrud.

Hvis man tager udgangspunkt i Venstres udtalelser i valgkampen, kommer man ikke udenom at der er tale om løftebrud, for partiet var ganske klar i mælet med hensyn til at der ikke ville komme yderligere brugerbetaling på sundhedsområdet.  Imidlertid er det et løftebrud der er til at leve med - af flere årsager.

For det første: Det er hykleri, når et regeringsparti beskylder Venstre - eller for den sags skyld nogen som helst andre - for løftebrud. Det er ikke en tilfældighed at regeringen kaldes "løftebrudsregeringen", så vi er her ude i at kaste med sten når man bor i glashus.

For det andet: Det er hykleri, når den regering, der vil beskære tilskud til tandrensning, for at finansiere en forbedring af fængslerne, nu angriber en politisk modstander for at ville beskære tilskud til høreapparater - et indgreb som rammer langt færre og har væsentlig mindre konsekvenser.

For det tredje og vigtigst: Hykleriet bliver ikke mindre af at Venstre beskyldes for at ville tilgodese de private udbydere med forslaget, ved at indføre egenbetaling på offentlige høreapparater.

Idag er det således, at man kan få udleveret et høreapparat gratis hos det offentlige, hvis man har nedsat hørelse - alternativt kan man få et tilskud på ca. kr . 5.000, hvis man får høreapparatet udleveret hos en privat udbyder. Det har udviklet sig til et tagselv bord for udbydere af høreapparater, og der er mange historier om menesker der har fået prakket høreapparater på for de er gratis eller billige. 

Regeringen har selv nedsat en arbejdsgruppe til at granske denne ordning, fordi udgifterne er eksploderet de seneste år, og arbejdsgruppens rapport konkluderer, at det er både hurtigere og langt billigere for de offentlige kasser at lade private udbydere levere høreapparaterne!  Der er altså sund fornuft i Venstres forslag om i det mindste at granske muligheden.   

http://www.sm.dk/data/Dokumentertilnyheder/Kulegravning%20af%20h%C3%B8reapparatomr%C3%A5det.pdf