Beskæftigelsesindustrien, og hvorfor den har brug for rigtig mange ledige

Inspireret af dagens historie om Jobcenterchef i Svendborg Birgit Bagge som aldrig har oplevet nogen, der har fået arbejde via deres CV på Jobnet o...

Ikke angivet Ikke angivet,

30/01/2013

Inspireret af dagens historie om Jobcenterchef i Svendborg Birgit Bagge som aldrig har oplevet nogen, der har fået arbejde via deres CV på Jobnet og finder CV-kravet ligegyldigt, bringes her en kort opridsning af Jobnet og den politiske organisation som er bygget op omkring Jobnet. Mit udgangspunkt er, at Jobnet stinker langt væk af bureaukrati og er del af et uoverskueligt system som mest af alt lever for systemets egen skyld. Det er dette system, jeg kort forsøger at afdække.

Prøv til en start at læse Jobnets egen beskrivelse af deres organisation:

* Jobnet er jobcentrenes online tilbud til jobsøgende og arbejdsgivere.
* Jobnet er udviklet af Arbejdsmarkedsstyrelsen og KL.
* Jobnet styres af jobcentrenes "øverste ansvarlige myndighed" - Beskæftigelsesministeriet (BM).

Lad os tage de nævnte aktører i rækkefølge.

Arbejdsmarkedsstyrelsen ledes af Direktør Marie Hansen og Vicedirektør Helle Rasmussen. Men det er fra Arbejdsmarkedsstyrelsens 2. kontor at Jobcentrene og Jobnet styres.

De fire beskæftigelsesregioner styrer også Jobcentrene og Jobnet. Vi taler her om Beskæftigelsesregion Nordjylland i Aalborg Beskæftigelsesregion Midtjylland i Åbyhøj Beskæftigelsesregion Syddanmark i Odense og Beskæftigelsesregion Hovedstaden og Sjælland.

Under beskæftigelsesregionerne har vi jobcentrene som hver måned producerer en 10-siders Månedsoverblik-rapport om deres indsats (eksempel: Jobcenter Albertslunds Månedsoverblik-rapport for januar - PDF, 10 sider).

Tilsvarende 10-siders Månedsoverblik-rapporter laves af de øvrige Jobcentre i Region Hovedstaden: Gribskov, Lyngby-Taarbæk, Allerød, Guldborgsund, Næstved, Ballerup, Halsnæs, Odsherred, Bornholm, Helsingør, Ringsted, Brøndby, Herlev, Roskilde, Egedal, Hillerød, Rudersdal, Faxe, Holbæk, Rødovre, Fredensborg, Hvidovre, Slagelse, Frederiksberg, Høje-Tåstrup, Solrød, Frederikssund, Hørsholm, Sorø, Furesø, Kalundborg, Stevns, Gentofte, København, Tårnby, Gladsaxe, Køge, Vallensbæk, Glostrup, Lejre, Vordingborg, Greve, Lolland.

Det samme gør alle andre jobcentre i landet.

Jobcentrene laver også kvartalsrapporten Resultater af beskæftigelsesindsatsen som fortæller i hvor høj grad de lever op til fire ministermål. Jobcenter Roskilde Resultater af beskæftigelsesindsatsen, 2. status 2012 er for eksempel en moppedreng på 34 sider. Det samme gør alle de andre Jobcentre.

Arbejdsmarkedsstyrelsen får desuden ledighedstal og data om beskæftigelsesindsatsen fra mange kilder, inklusive kommunale økonomi- og sagsbehandlingssystemer, Amanda og Danmarks Statistik.

Yderligere har vi Jobindsats.dk som også skriver lange rapporter om beskæftigelsesindsatsen.

Hos Danmarks Statistik har vi afdelingsdirektør for Personstatistik Niels Ploug som er en meget dygtig mand, der via sine kontorer Arbejdsmarked og Løn og Fravær sørger for at vi får vigtig statistik om lediggang og beskæftigelse.

Danmarks Statistik har også Afdelingsdirektør for Erhvervsstatistik Hilmar Bojesen som har kontorerne Erhvervslivets Udvikling uden hvilket erhvervslivet slet ikke ville udvikle sig, Konjunkturstatistik kontoret og Erhvervsregistre kontoret som fortæller hvorfor der ikke er jobs nok ude i virksomhederne.

Det hele ledes af Rigstatistiker Jan Plovsing og bakkes op af en omfattende organisation og ditto apparat til dataindsamling og metode.

KL må vi ikke glemme. KL ledes af adm.dir. Kristian Wendelboe flankeret af Cheføkonom Jan Olsen (som har været hos KL i en menneskealder) og direktørerne Sine Sunesen og Jane Wiis.

KLs organisation afspejler ministerierne, og jeg vil mene det primært er kontorchef Niels Arendt Nielsen kontor Arbejdsmarked og Erhverv og kontorcheferne Morten Mandøe og Claus Ørum Mogensen Økonomisk Sekretariat som er involveret i Jobnet og den tilhørende rapportering.

Beskæftigelsesministeriet er formelt det øverste led i kæden, ministeriet ledes af departementchef Bo Smith som leder en omfattende koncern herunder Arbejdsmarkedsstyrelsen og de Fire beskæftigelsesregioner samt et antal råd og nævn.

Nå jo - så er der jo også beskæftigelsesministeren, pt. Mette Frederiksen.

Sammenlign det med JobIndex: Organisationen har 15 ledere til at lede firmaets ca. 65 medarbejdere - og de kan alle samles på et enkelt billede. Retfærdigvis skal det siges, at Jobindex kun laver jobannoncer og rekrutterer medarbejdere, mens de ikke laver lange rapporter om ledighed og produktion.

Hvor var det nu, jeg kom fra (pointe: systemet er uoverskueligt). Jo, det var det med Jobnets CV-database som aldrig har givet et job og CV-kravet som ifølge Jobcenterchef Birgit Bagge er ligegyldigt.

Efter at have set beskæftigelsesindsatsen i et lidt større perspektiv, må jeg Birgit Bagge ret. CV-kravet er ligegyldigt. Det eneste vigtige er, at der er ledige nok til at holde apparatet igang.

Kilde: