Barselsorlov til mænd

Stor var min glæde, da jeg så vi havde fået en mandlig ligestillingsminister

_slettet_bruger_6416 Ikke angivet,

07/10/2011

Stor var min glæde, da jeg så vi havde fået en mandlig ligestillingsminister.

Stor var min sorg i dag, da jeg erfarede, at hans første udmelding er at øremærke barsel til mænd.

Det værste er nok at foreningen far bifalder det. Hvorfor skal det offentlige blande sig i hvordan familierne indretter sig. Den største knast der pt er ifht at mænd ikke holder barsel, er ikke at mænd bliver set ned på pga det. Tværtom er der mange arbejdsgivere der er meget positive overfor mænd med børn, da det giver nogle ekstra kvalifikationer ifht at kunne holde styr på skiftende omstændigheder og stadig bevare overblik.

Den største hurdle ifht at få mænd til at holde barsel, er den sociale konstruktion, at kvinder i de fleste tilfælde vælger mænd med højere økonomisk og/eller social status end dem selv. Derved er det naturligt at kvinderne holder barslen, da det er det, der har mindst indvirkning på familiens økonomi og mindst indvirkning på karrieren for den mest stræbsomme, som grundet valg af partner i de fleste tilfælde er manden.

Hvis man ville gøre noget for at få mændene til at tage barslen, så skal det gøres så det ikke koster familien noget at manden holder det fremfor kvinden. Dvs fuld løn under barsel og spredning af udgifter til dette via en barselsfond. Det er ikke noget jeg som sådan advokerer for selv, da det ikke er en speciel liberal tilgang til tingene at tvinge folk til at betale for noget de ikke bruger, men det er mere liberalt i min øjne at bruge gulerodsteknikken fremfor pisken.

Oveni alt dette skal også nævnes at der jo ikke er tale om øremærkning af barsel, men nærmere øremærkning af forældreorlov. Barslen har mødrene sat sig på ved at de har de har lov til barsel de første 14 uger, mens mændene kun må have 14 dage ligegyldigt om barnet bliver ammet eller er flaskebarn.

Det er et punkt, hvor ligestillingsministeren kunne skabe ligestilling, ved at lade det være frit hvordan de vil fordele de 16 uger blandt dem i de første 14 uger.

Kilde: