Barnebrude kan ikke forbydes

Føderale immigrationsmyndigheer siger, at der kun findes lidt, de kan gøre for at standse "barnebrude" fra at blive sponseret ind i Canada af mege...

Henrik Gøtke,

17/03/2010

Føderale immigrationsmyndigheer siger, at der kun findes lidt, de kan gøre for at standse "barnebrude" fra at blive sponseret ind i Canada af meget ældre ægtemænd, som de giftede sig med i udlandet.

Højtstående immigrationsmyndigheder i Canada og Pakistan siger, at alt hvad de kan gøre er at afvise sponsoratet fra ægtemænd, der prøver at få deres barnebrude til Canada. Mændene skal genansøge, når brudene bliver 16 år.

Ægteskabene tillades under Sharia Lov.

Muslimske mænd, der er canadiske borgere eller permanente residenter, vender tilbage til deres hjemlande for i et arrangeret ægteskab at gifte sig med en "barnebrud", i hvilket forældrenes gives en medgift.

Myndigheder siger, at nogle brude kan være 14 år eller yngre, og mange tvinges til at gifte sig. Praktikken foregår i en samling lande inklusive Afghanistan, Iran, Pakistan og Libanon.

I klassificerede dokumenter siger canadiske visa myndighed Steve Bulmer, at han i august 2009 nægtede en pakistansk mand at sponsere sin 15 årige brud.

"Jeg kan ikke finde nogen sektion (i loven), der erklærer, at ægteskaberne ikke er valide eller gyldige", skrev Bulmer i e-mails kommet Richard Kurland i hænde under Access of Information. "Jeg er bange for, at alderen ikke ugyldiggør ægteskabet, selvom det er ulovligt at gifte sig".

Abdul Hameed fra den canadiske ambassade i Islamaba siger, at ægteskaberne ikke er gyldige i Canada.

"Et barneægteskab er strafbart, men det gør ikke ægteskabet ugyldigt", siger Hameeed. "Vi afviser en sådan ansøgning på grund af, at ægteskabet ikke vil være gyldigt ifølge canadisk lov". William Hawke fra immigrationsmyndighedernes Permanent Resident Unit siger, at unge brude ikke vil tillades i Canada".

"Sponsoransøgninger indgivet for en partner under 16 år vil blive afvist", siger Hawke. "Når først en mindreårig partner bliver 16 år, så er de medlemmer af familieklassen", og kan sponsoreres.

Han siger, at ansøgningen afvises, hvis en partner bliver 16 år under ansøgningen. Kurland siger, at der kun er lidt, der kan gøres, for at hindre canadiere i at gifte sig med barnebrude.

"En 15 årig brud ugyldiggør ikke et ægteskab", siger Kurland.

"Ansøgningen afvises, og personen kan ansøge igen, når bruden fylder 16 år".

Han siger, at praktikken har foregået i årevis, og "er et konkret smuthul, der ikke kan lukkes".

Immigrationsmyndigheder der citerer afghansk Lov om Ægteskab, siger, at i nogle lande er det "skik for unge kvinder at gifte sig med anseeligt ældre mænd, især hvis manden er i en position af finansiel og social magt".

Ifølge loven er det ikke ualmindeligt med ægteskaber mellem fætre og kusiner eller familiemedlemmer, der ikke umiddelbart står hinanden nært.

Kilde: