Bankernes magt - et af DK's store problemer

At banker har meget magt er de færreste nok i tvivl om - men ved du reelt hvor meget magt de har over dig? Din virksomhed? Din arbejdsplads? Mange ...

Byggemand Bob,

15/01/2011

At banker har meget magt er de færreste nok i tvivl om - men ved du reelt hvor meget magt de har over dig? Din virksomhed? Din arbejdsplads?

Mange har banklån i dag - både private og virksomheder. Den sædvanlige måde at optage et banklån på er ved at give noget sikkerhed i form af et pant i en genstand og så modtage et lån - ofte til variabel rente og med en give løbetid. MEN... har du nærlæst betingelserne for det lån du har optaget i DETALJER? Som oftest indeholder detaljerne nemlig bestemmelser om, at banken kan:

- hæve rentesatsen - ikke bare som følge af markesrenten stiger, men også bankens egen profit, den såkaldte rentemarginal - uden videre og med meget kort varsel. Dvs. det lån du har er reelt elastik købt i metermål.

- bede om nyt pant - i bund og grund er nyt pant for gammel gæld ikke helt lovligt, men der er mange kringelkroge i systemet og man ser i praksis ofte at banker beder om yderligere pant hvis ens gamle pant (f.eks. huset/bilen/...) muligvis er faldet i værdi siden pantet blev stillet. Dvs. den friværdi man troede man havde kan de spise op for at sikre sig selv bedre stilling. Man kan også komme i den situation at man bliver stillet et ultimatum om at f.eks. ens kone/kærestte skal medkautionere, og at banken alternativt vil opsige lånet. Det kan de nemlig også ofte gøre uden videre - og i særdeleshed hvis de kan pege på bare én misligholdelse, f.eks. én sen betaling.

- opsige lånet med kort varsel - og som vilkårene i dagens Danmark er for at optage lån, kan det være nærmest umuligt at få et lån et andet sted. Man er med andre ord nærmest stavnsbundet til sin bank - og en opsigelse af lån betyder oftest bankerot.

Jeg har set mange virksomheder lukke og slukke fordi bankerne strammer skruen og kvæler virksomheden og/eller gør at ejeren mentalt knækker under det pres der lægges. Det er ikke kønt og det foregår hver eneste dag i Danmark.

Jeg savner en lovgivning der forbyder denne pression og ødelæggende adfærd som banker kan have og de metoder de kan anvende for at malke deres kunder. Er man i dag afhængig af ens bank, er man i mange tilfælde 100% i bankens vold og magt - og de kan trække tæppet væk under dig når som helst de ønsker det. Vidste du det?

Hvad vil Liberal Alliance gøre ved borgernes og virksomhedernes retsstilling i den forbindelse?

Kilde: