Antifascister mobiliserer i Aarhus: "Det her er kun begyndelsen - vi kommer til at se overfald"

For få måneder siden blev en antifascistisk gruppering ved navn "Antifa Info Aarhus" stiftet i Aarhus

Claes Kirkeby Theilgaard,

07/11/2019

For få måneder siden blev en antifascistisk gruppering ved navn "Antifa Info Aarhus" stiftet i Aarhus. De ønsker med egne ord at komme højrenational propaganda til livs, og i et interview med Lokalavisen Aarhus fortæller to anonymiserede medlemmer af grupperingen, at de endda er villige til at tage drastiske midler i brug som led i deres antifascistiske kamp.

I Aarhus har der det seneste stykke tid været flere episoder med nynazistisk fremstød, hvor organisationen Nordfront f.eks. har opsat propagandamateriale på flere skoler i byen.

Det er på baggrund af disse episoder, at antifascisterne har valgt at organisere sig.

"Der er blevet et markant behov for igen at organisere sig mod nynazistiske kræfter i Aarhus, der tidligere har været kendt for at være hovedsæde for højrenationalistisk vold i Danmark. Det her er kun begyndelsen. Vi kommer til at se overfald", udtaler 26-årige "Mikkel" sig til Lokalavisen Aarhus.

På sin Facebook-side deler Antifa Info Aarhus videoer og billeder af deres aktioner, der indtil nu har bestået i at fjerne klistermærker og plakater fra blandt andet den nynazistiske organisation Nordfront, men også den indvandringskritiske og højreradikale ungdomsorganisation Generation Identitær. Desuden har antifascisterne været til stede, når partilederen af Stram Kurs Rasmus Paludan har demonstreret i Aarhus.

"Nordfront er nynazister og de farligste, for de er klar til vold. Man kan bare se på deres hjemmeside, hvor de kalder sig kampgrupper og lægger videoer op, hvor de træner med kniv og køller. Generation Identitær er fascister og farlige på en anden måde. De har skiftet skråremmen ud med jakkesæt og vil hvidvaske nazismen. De laver propaganda på universitetet, prøver at være elitære og få det til at se smart ud at være nazist/fascist. Begge grupper prøver at rekruttere unge og fremstå stuerene. Vi vil oplyse om, hvem de i realiteten er", fortæller 32-årige "Rasmus" til lokalvisen.

I en nylig video på Facebook kan man se maskerede medlemmer af Antifa-grupperingen brænde et banner fra Nordfront.

Ifølge "Mikkel" er der behov for aktiv modstand mod højreradikale kræfter. Han fortæller, at det er nødvendigt at inspirere så mange som muligt til at tage del i den antifascistiske kamp.

"Nogle synes, man skal tie dem ihjel, men det stopper dem ikke. Vi mener ikke, de skal have lov til at sprede had og propaganda. Ethvert fornuftigt samfund bør sige fra. Det gælder om at aktivere så mange som muligt og inspirere andre til at gøre noget", siger han til Lokalavisen Aarhus.


Kilde: