Antidepressiver godkendes trods ringe test - dr.dk/Nyheder/Indland

Det er en god ide, at medicin virker mod det, det skal

Ikke angivet Ikke angivet,

07/01/2011

Det er en god ide, at medicin virker mod det, det skal. Derfor skal producenten bag et lægemiddel fremlægge dokumentation for, at det virker, før lægemidlet kan blive godkendt.

Men når det kommer til antidepressiv medicin, så klarer lægemidlerne sig ofte ikke bedre end placebo - altså en pille uden virkning.

- I op i mod 50 procent af de tests vi ser, der klarer medicinen sig ikke bedre end placebo, siger overlæge i Lægemiddelstyrelsen, Jens Heisterberg.

De mange dumpede tests bekymrer styrelsen, der står for at godkende medicin.

- Det er et kæmpe problem, der giver os panderynker og hovedbrud, når vi skal se på en ansøgning fra et nyt produkt, erkender Heisterberg.

Usikkerhed for forbrugere

 
Til trods for de mange dumpede tests, så fortsætter nye antidepressiver med at blive godkendt.

- Det er et svært område, og derfor må vi gøre vores bedste for at fortolke tallene. Vi kan ikke sige nej til alt, bare fordi det er svært at påvise, at lægemidlerne virker, siger Jens Heisterberg.

Det er professor Peter Gøtzsche fra Det Nordiske Cochrane Center ikke enig i. Centret forsker i medicinkvalitet.

- Det er skandaløst. Når lægemidlerne ikke klarer sig bedre end placebo, så kunne det jo være fordi, de ikke virker, siger Peter Gøtzsche.

Han er fortørnet over, at det er lægemiddelindustrien selv, der fremlægger dokumentationen for, at deres nye produkter virker.

- Det svarer jo til, at man laver sine egne beviser og tager dem med i retten. Vi har set eksempler på, at alvorlige bivirkninger bliver skjult, og at kun de mest positive studier af medicinen publiceres.

- Så det er klart, at forbrugerne ikke er ordentligt sikret.

Peter Gøtzsche mener, at medicinen burde efterprøves af uafhængige forskere for at sikre, at man kan stole på resultaterne.