Analyse: Derfor slipper vi aldrig af med fedtskatten | Ingeniøren

Fødevareskatterne er helt skæve

Deep Throttle,

02/10/2011

Fødevareskatterne er helt skæve.

De danske afgifter er på alle andre områder end tobak, alkohol og sukker løsrevet fra enhver snak om sundhed. F.eks. har vi brandskat på nødder, selv om flere undersøgelser har vist, at de er bedre til at beskytte mod hjerte-kar-sygdomme end fisk.

Et kilo mandler fra supermarkedet indbringer således statskassen 21,30 kr. oven i momsen. Eneste undtagelse er sjovt nok den mest fedtholdige nød, macadamia, der indeholder tre gange så meget mættet fedt som mandler.

Og franskbørd er farligere end fløde:

Franskbrødet kan ud fra en snæver betragtning betegnes som mere skadeligt end smørret. Der er dog ingen planer om en franskbrødsskat herhjemme.

Godt det samme, for franskbrødet illustrerer problemerne ved at lægge skat på alle andre usunde fødevarer end sukker. Skulle et franskbrød med 25 pct. fuldkorn beskattes? Hvad nu, hvis det var bagt på halvt rugmel, eller der var tilsat 5 pct. sukkerroefibre og gulerodsstrimler?