Aktuar til politikerne: Tag bare af pensionsmilliarderne

Et forslag om at beskatte danskernes pensionsmilliarder her og nu kan give 1

Slettet Bruger,

02/11/2009

Et forslag om at beskatte danskernes pensionsmilliarder her og nu kan give 1.000 mia. kr. i statkassen. Men to professorer frygter, at politikerne vil solde pengene op.

Regeringens overforbrug i det offentlige, der næste år vil føre til et budgetteret underskud på 90 mia. kr., kan løses ved, at politikerne sætter tæring efter næring. Men problemet kan også løses - i hvert fald mange år ud i fremtiden - ved, at politikerne bare opkræver flere penge i skat her og nu, og det forslag kommer nu fra aktuar og pensionsekspert Jørgen Svendsen i Berlingske Tidende.

Han foreslår, at regeringen skal opkræve skat af de 2.500 mia. kr., som danskerne har sparet op til deres alderdom med skattefradrag for deres indbetalinger. Hvis politikerne med tilbagevirkende kraft beslutter at beskatte dem med f.eks. 40 procent, så giver det svimlende 1.000 mia. kr. til statskassen.

Hvis skatten, som opkræves nu, er den samme, som ville blive opkrævet ved udbetalingen, så har pensionsopsparerne hverken tabt eller vundet ved øvelsen. Men hvis der opkræves fuld topskat af indbetalingerne nu, mens pensionsopsparerne håber på, at de vil kunne slippe uden at betale marginalskat, når de går på pension - enten fordi skatten til den tid er lavere, eller fordi deres udbetalinger ligger under grænsen for betaling af topskat - så taber de.

Professor Finn Østrup fra Copenhagen Business School synes i teorien godt om idéen, men han frygter, at politikerne i praksis vil solde pengene op her og nu, og så bliver det blot fremtidens politikere, som står med et finansieringsproblem, fordi de så ikke vil have penge at bruge af fra udskudte pensionsskatter.

"Jeg frygter, at de vil udnytte det øgede råderum til nye udgiftskrævende projekter, som ikke er til gavn for borgerne," siger Finn Østrup til Berlingske Tidende.

Også professor Peter Løchte Jørgensen fra Handelshøjskolen, Aarhus Universitet, er bange for, hvad politikerne vil gøre med pengene:

"Jeg vil bestemt ikke være tryg ved at sætte staten til at forvalte så mange penge," siger Peter Løchte Jørgensen.

Klik her for at læse mere på business.dk

[email protected]

Kilde: