Afghanske mænd kæmper med deres seksuelle identitet

En uklassificeret undersøgelse fra en militær forskningsenhed i det sydlige Afghanistan viser hvordan homoseksuel adfærd er usædvanligt almindelig ...

Henrik Gøtke,

09/02/2010

En uklassificeret undersøgelse fra en militær forskningsenhed i det sydlige Afghanistan viser hvordan homoseksuel adfærd er usædvanligt almindelig blandt mænd i store etniske grupper kendt som Pashtuns - selvom de synes at være i total benægtelse omkring det.

Som om de amerikanske tropper og diplomater ikke havde nok at bekymre sig om i deres forsøg på at forstå afghansk kultur, antyder en ny rapport, at landet kæmper med en seksuel identitetskrise.

Undersøgelsen kommet Fox News i hænde fandt, at mænd i Pashtun jævnligt har fysisk sex med andre mænd, har seksuelle relationer med drenge og skyr kvinder både socialt og seksuelt - alligevel afviser de mærkaaten "homoseksuel". Undersøgelsen blev udført som del af langsigtede bestræbelser på bedre at forstå afghansk kultur og forbedre vestlig interaktion med de lokale folk.

Forskningsenheden der var tilknyttet en flåde battalion i det sydlige Afghanistan, erkendte, at visse afghaneres adfærd har efterladt vestlige magter "jævnligt forvirrede".

Rapporten afslører de bizzare interaktioner en amerikansk militær læge, og hendes kolleger har haft med afghanske mænd i den sydlige provins Kandahar.

I et tilfælde havde en grupper lokale translatører erhvervet sig anal gonore, men nægtede at tro på, at de kunne have erhvervet sig den seksuelt - "da de ikke var homoseksuelle".

Tilsyneladende fortolker mændene i Pashtun, ifølge rapporten, det islamiske forbud mod homoseksualitet som at det betyder, at de ikke kan "elske" en anden mand - men det betyder ikke, at de ikke kan bruge mænd til "seksuel tilfredsstillelse".

Gruppen af translatører der havde erhvervet sig gonore, lavede sjov i lejren med, at de faktisk haavde fået sygdommen ved at "blande grøn og sort te". Men eftersom de ikke brød sig om lægernes advarsler, generhvervede mange af dem sygdommen efter at være blevet behandlet.

Den amerikanske hærs læger fortalte også forskningsenheden, at hun og hendes kolleger måtte forklare en lokal mand, hvordan han får sin kone gjort gravid.

Rapporten siger: "Da det blev forklaret ham, hvad der var nødvendigt, reagerede han med afsky, og spurgte: "Hvordan kan man føle begær efter en kvinde, som Gud har erklæret uren, når man kan være sammen med en mand, der er ren? Det må helt sikkert være forkert".

Befolkningerne i Pashtun er koncentreret i de sydlige og østlige dele af landet. Human Terrain Team, der udførte undersøgelsen, er del af militære bestræbelser på at lære mere om lokale befolkninger.

Rappporten afslørede også en bekymrende praktik i hvilken ældre "mænd af status" havde unge drenge tilrådighed for seksuelle forhold. En af landets yndlings talemåder, siger rapporten, er "kvinder er til børn, drenge er til fornøjelse".

Rapporten konkluderer, at den udbredte homoseksuelle adfærd stammer fra adskillige faktorer, inklusive "streng adskillelse" fra kvinder i samfundet, og de "uoverkommelige" omkostninger ved ægteskab.

Selvom amerikanske tropper almindeligvis undervises i træning med henblik på Afghanistan, at de "kvindagtige karakteristika" hos mænd fra Pashtun er "normale", og ikke indikerer homoseksualitet, siger rapporten, at amerikanske styrker ikke bør "afvise" denne unikke version af homoseksualitet, der faktisk praktiseres i regionen "ud fra et ønske om at undgå vestlig følelse af ubehag".

Ellers, siger rapporten, kan vestlige "risikere at mislykkes i deres forsøg på at forstå en essentiel social kraft, der ligger til grund for kulturen i Pashtun".

Kilde: