Årsager til psykiske kampskader i Afghanistan(Skader i sanseapparatet.)

Når sårede veteraner kommer hjem fra Afghanistan bliver de puttet ind i det almindelige behandlingssystem,hvor de skal behandles på lige fod med al...

Regner Reinhardt Møller,

14/06/2010

Når sårede veteraner kommer hjem fra Afghanistan bliver de puttet ind i det almindelige behandlingssystem,hvor de skal behandles på lige fod med almindelige danskeres skader.Det giver store problemmer for behandlerne af den simple grund,at selv om virkningen af skaderne f.eks. psykiske skader kan ligne almindelige skader,er det årsagen til skadernes opståen, man må kende,for at give den rette behandling.Disse årsager er næsten ukendte blandt de normale behandlere.Vi vil her i en række indlæg beskrive de situationer,der har forårsaget skaderne for at udbrede kendsskabet til dem,og i dette første indlæg er det skader i sanseapparatet.
Den naturlige doping får ens sanser til at fungere anderledes,hvilket undertiden påvirker ens perception.Her er nogle eksempler.
Tunnelsyn,som er resultatet af,at man mister det perifere syn.Man kan ikke længere opfatte synsindtryk " ud af øjenkrogen",og ens syn kan indsnævres helt ned til nogle centimeter,ligesom man kan miste dybdesansen og sin evne til at se,hvad der er bag truslen.
Klarsyn kan forekomme,når man oplever tunnelsyn,men også i andre tilfælde kan man undertiden have et klart billede af detaljer,som man ellers aldrig ville huske eller ville have lagt mærke til.Man kan måske se et mundingsglimt eller et projektil i luften.Man kan have et meget tydeligt billede af et våben,der peger mod en eller en ring på truslens hånd,selvom man ikke kan huske personens ansigt.
Høreforstyrrelse forekommer i mange varianter.Den mest almindeligt forekommende høreforstyrrelse er,at lyden dæmpes lige fra totalt lydløs til en varieret afdæmpet lyd.Dette sker ofte med skud.Nogle hører overhovedet ikke skuddene,andre hører dem kun som svage knald.Ens ører ringer ikke bagefter,som de normalt ville gøre.Man kan måske høre en samtale,selvom man ikke kan høre skuddene,og undertiden hører man hverken skud eller råb.
Forvrængning af tid optræder i hurtig og langsom gengivelse.Det sker,at man oplever situationen i slow motion.En begivenhed,som måske kun tager millisekunder,kan opleves at tage minutter,fordi alting og alle bevæger sig i slowmotion,eller kan ting opleves,som om de sker ultrahurtigt,så man knap nok når at opfatte dem.Og endelig kan man komme ud for at opleve begge ting under samme hændelse.
Fremmedgørelse er et tegn på,at man virkelig er stresset til.Under situationen kan man opleve en slags underlig fremmedgørelse i forbindelse med situationen,hvor man betragter sig selv ligesom udefra.Bagefter,når man kommer tilbage til virkeligheden,kan det føles ,som om situationen foregik i en slags parallelverden,og man kan have svært ved at akceptere,at det foregik,fordi en del af en selv nægter,at det er sket.
Midlertidig lammelse er den næsten ultimative tilstand af stres.Man kan opleve,at ens krop fryser,mens man desperat forsøger at håndtere,at man er i livsfare,og at man hellere må få fingeren ud og gøre noget.
Kilde: Oberst Lars .R.Møller."VI SLÅR IHJEL og lever med det."
Det næste indlæg handler om Tunnelsyn.Derefter Midlertidig lammelse.


Kilde: