Åbent brev til Margrethe Vestager: En rød-blå VIKR-regering

Kære Margrethe, Jeg vil blot lige dele en tanke med dig, som jeg - og faktisk mange i min vennekreds - har gjort os

Thomas Jaskov,

15/01/2011

Kære Margrethe,

Jeg vil blot lige dele en tanke med dig, som jeg - og faktisk mange i min vennekreds - har gjort os...


Det er vist ingen hemmelighed, at Radikale Venstre er et af de fornuftigste partier i Danmark. På alle områder har I en klog politik. Desværre, sådan tænker jeg og flere af mine venner, sidder I sammen med Socialdemokraterne, SF, Enhedslisten og fagbevægelsen i en ultrarød reformfjendsk blok, hvor modstanden mod jeres politik er enorm på stort set alle kerneområder. Det er synd. I har fortjent en bedre skæbne. I har fortjent en bedre behandling. Danmark har fortjent, at Radikale Venstre atter får indflydelse.


Venstre, Liberal Alliance og Konservative ønsker i bund og grund det samme som Radikale Venstre. Desværre er vi på en eller anden mærkværdig vis endt på hver vores side af skyttegraven. På vores side oplever vi modstand fra støttepartiet Dansk Folkeparti, og vi er mange som føler, at vi sidder i klemme. Vi ønsker ikke en S-SF ledet regering, men vi ønsker heller ikke den videre afhængighed af Dansk Folkeparti - herunder flere stramninger på udlændinge- og integrationsområdet. Nok må være nok. Vi ønsker faktisk bare en klog og midtersøgende politik - eller sagt med andre ord, Radikale Venstres politik.

Radikale Venstre kan ikke få gennemført sin politik i en S-SF ledet ultrarød blok. Vi har sådan set samme problem hos os. Venstre og Konservative kan i høj grad heller ikke få gennemført vores politik i VKO-blokken.

Nu er jeg godt nok medlem af Venstre, men stor tilhænger af det Radikale Venstres politiske program. Jeg er tilhænger af reformer, en ambitiøs klimapolitik, sober og anstændig integrationspolitik, flere midler til uddannelse m.m. Jeg ønsker bare ikke S-SF, Enhedslisten, reformmodstand, uansvarlig økonomisk politik, en styrket fagbevægelse, endnu højere skatter, modstand mod skattelettelser, modstand mod effektiviseringer, modstand mod nødvendige besparelser, hetz mod hårdtarbejdende mennesker, og en ny kæmpe statsgæld. Den populistiske retning Helle Thorning har ført Socialdemokraterne i, mener jeg er direkte skadelig for Danmark, og jeg frygter det værste, såfremt Helle, Villy og Harald Børsting får lov til at diktere den videre kurs.

Jeg var såmænd ganske glad for Poul Nyrup. Han gjorde et anstændigt job. Jeg har enorm respekt for Socialdemokrater såsom Stauning, Hedtoft, H. C. Hansen. Jens Otto Krag. Alle disse Socialdemokratiske statsministre havde ikke et flertal uden Radikale Venstre. Men det var ikke nok bare at snuppe jeres mandater, og så sige "tak for kaffe". Nej, de lyttede til jer, udarbejdede deres politik sammen med jer, og fælles for dem var, at de førte en økonomisk ansvarlig politik. En politik udarbejdet i en tæt koalition med Radikale Venstre. Sådan er det ikke længere. I dag har SF overtaget denne rolle. Villy Søvndal og Ole Sohn er de nye venner. Radikale Venstre står idag på sidelinjen.

Helle Thorning har skubbet Radikale Venstre væk fra sig, for i stedet at gå hånd i hånd med Villy, Ole Sohn og folkesocialisterne i en ny tæt S-SF koalition bakket op af Enhedslisten, Harald Børsting og fagbevægelsen... ja man har sandelig et standpunkt til man tager et nyt.

Jeg har læst Radikale Venstres partiprogram, og jeg må sige, at jeg synes, at alle de politiske foreslag Radikale Venstre har er yderst fornuftige. Det er faktisk svært at synes andet når man læser jeres partiprogram. Jeg ville derfor ønske, at vi kunne satse på Radikales politik sammen i en rød-blå, økonomisk ansvarlig reform- og klimavenlig VKR- eller VIKR-regering (Margrethe, forøvrigt, så foreslår jeg dig som Danmarks Udenrigsminister, Morten Østergaard som Erhvervs- og Økonomi minister, og Manu Sareen som Integrationsminister... Det ville da ikke være værst).

En rød-blå VKR- eller VIKR-regering ville også gør op med den uønskede blokpolitik, hvor vi på den ene side har har et VKO-samarbejde, som kører halve løsninger, og på den anden side et S-SF-Ø, der med støtte af fagbevægelsen har tænkt sig at køre Danmark direkte i afgrunden.

VKO er ikke gennemført godt. Men S-SF er jo mildest talt en katastrofe (mildest talt!). Vi kan sikkert diskutere i lang tid, hvad der er værst, men svaret er altså bare, at hverken den ene eller anden blok er i stand til at levere den ønskede løsning. Der er dog immervæk en stor forskel blokkene imellem. Mens Venstre, Konservative, Liberal Alliance har viljen til at finde en brugbar løsning, og ønsker en anstændig integrationspolitik, så er S-SF jo direkte imod al sund fornuft, gør stik det modsatte af vismændenes, OECD's, Nationalbankens, Arbejdsmarkeds- og Velfærdskommissionens anbefalinger, og så har de jo vist sig at være en Dansk Folkeparti Light udgave (S-SF vil jo både 24-års regel, pointsystem, stramninger osv.)

Såfremt vi ville kunne finde sammen, os fire venner, Venstre, Konservative, Radikale Venstre og Liberal Alliance, i en VKR-regering (eller VIKR-regering), så ville det være et fantastisk win-win for for vores fire partier, og et win-win for Danmark. Vi kunne sidde i fællesskab og arbejde for den samme sag: vækst, reformer, økonomisk ansvar, anstændig tone, respekt, klima, uddannelse. Vi vil alt det samme. Hvorfor gør vi det så ikke som venner? Vi er jo venner!

VKR eller VIKR vil også sikre en sober udlændingepolitik med respekt for alle + mere åbenhed + flere permanente opholdstilladelser + efterlønsreform + skattelettelser + mere forskningsstøtte. Alt det gode og fornuftige vi længe har efterspurgt. I bund og grund ønsker vi jo bare Radikale Venstres politik.

Nu kan jeg ikke tale på vegne af andre end mig selv. Men lad det hermed være sagt: Jeg hilser et VKR/VIKR-samarbejde hjerteligt velkommen. En samling af de reformvenlige, økonomisk ansvarlige partier + en sober og anstændig integrationspolitik. Lavere skatter. Mere vækst. Lavere statsgæld. Alt det gode. Hvor ville det dog være dejligt. Lad os da være venner. Gode venner.

VKR eller VIKR er godt nok ikke en ren "rød" regering, men det tror jeg da heller ikke Radikale Venstre eller noget andet midterparti i bund og grund ønsker sig? Som midterparti ønsker man sig vel snarer en "rød-blå" regering. Det bedste fra begge sider.

Et VKR eller VIKR ville netop være en midtersøgende rød-blå-regering, som ikke fører blokpolitik. Derimod politik fra midten. En rød-blå linje. Det endegyldige opgør med blokkene. Jeg kender faktisk ikke nogen i min omgangskreds, som ikke ville hilse en sådan ny regering velkommen med åbne arme. Jeg håber det sker.

I håb om en rød-blå VKR eller VIKR-regering.


Bedste hilsener

Thomas Jaskov

www.thomasjaskov.venstre.dk

Kilde: