800 milliarder?

Tænk, hvis vi fik en regering, der vedtog, at i fx 2015 vil vi ”kun” bruge 800 milliarder på velfærdssamfundet, så værsegod at gå i gang med at fin...

Kim Ursin,

06/08/2011

Tænk, hvis vi fik en regering, der vedtog, at i fx 2015 vil vi ”kun” bruge 800 milliarder på velfærdssamfundet, så værsegod at gå i gang med at finde 130 milliarder.


Lige nu er det sådan at man sparer ved at skære en procent eller en kvart procent, og så ryger der en lærer, en sygeplejerske eller noget tredje, men det løser ikke grundlæggende noget. I vores kommune har man skåret 24 millioner af folkeskolebudgettet uden at skære én eneste leder eller det mindste administrativt personale væk. Når der konstant kun tænkes et år frem, så bliver det netop sådan, at man tænker et år frem og løsningerne bliver derefter.

Der skal tænkes større og der skal tænkes længere frem.

Lad mig prøve at tage fat
Hvorfor skal staten finansiere store kulturhuse? Er det virkelig en statsopgave at sikre koncerter med Linje 3 eller Finn Nørbygaard? Holder man ikke bare med kommunale kulturhuse de private nede? Hvis der er behov for det, så vil private overtage, men dels er behovet jo dækket af kommunerne, dels vil private jo blive slagtet i kampen mod en kommune, der har ”uendelige” midler til rådighed. Og hvis Finn så ikke kan få 200.000 for en forstilling, så må han leve med 50.000 eller 25.000.

I Vejle vil man gerne have et nyt fodboldstadion, og det arbejder kommunen så på at få råd til, men er det samfundets opgave at sørge for at et privatfirma kan tjene penge? Hvis Vejle boldklub vil have et nyt stadion, så må de jo bare bygge det. Mekanikeren kan da heller ikke få kommunen til at bygge et nyt værksted.

Er det virkelig samfundets opgave at slå græsset, så vi serie 6 spillere kan spille bold? Det må klubben da så sandelig selv klare, hvis der er 80 spillere i klubben, så er det altså ikke engang 1 gang om året, man skulle slå græsset for at kunne dyrke sin hobby. I nogle kommuner slår man ligefrem privates græsplæner og klipper folks hække, det er virkelig ikke en opgave for samfundet at udkonkurrerer private servicefirmaer.

Er det en statsopgave at støtte danske film, jeg mener ja, men kunne det gøres som en underskudsgaranti, det er jo helt forrykt at man giver 8 millioner i tilskud til en film, der derefter henter et overskud på 50 millioner, som aktionerne kan stikke i lommen. Hvis det var en underskudsgaranti, ville man altså kunne bruge de samme penge mere end en gang.

Hvorfor skal samfundet være med at betale for mit hus eller min båd? Rentefradraget skal selvfølgelig væk, og det kan man jo ganske enkelt nedtrappe med 2% om året, så har alle tid til at omstille sig.

Og så videre
Man ville blive tvunget til at simpelthen overveje hver eneste opgave som stat/kommune/region har og spørge sig selv, er dette en opgave for samfundet. Hvis ja, kan det gøres mere smart, hvis nej det er ikke en samfundsopgave, så væk med det.

Man skal ikke spørge om det er godt eller skidt, men om det er en opgave for samfundet.

Kilde: