4.000 offentlige operationer aflyst på seks måneder

De sidste seks måneder af 2008 bød på 4

Slettet Bruger,

31/07/2009

De sidste seks måneder af 2008 bød på 4.193 aflyste operationer på de danske sygehuse som følge af sygdom blandt personalet og manglende evne til at klare både akutte og planlagte behandlinger. Det visen en opgørelse fra Sundhedsstyrelsen, skriver berlingske.dk. En af de, der har oplevet aflysningerne er den 74-årige Birgit Hansen, der har fået en planlagt operation for galdesten aflyst tre gange på tre dage og fem gange i alt.

"Ventetiden og de mange pludselige aflysninger er ren tortur. Jeg fik intet at vide og blev kastet rundt i et system, der til tider ikke vidste, hvem jeg var, selvom de selv havde indkaldt og indlagt mig," siger Birgit Hansen til berlingske.dk.

Men Birgits tilfælde er altså langt fra enestående, hvad man kender alt til hos Danske Patienter.

"Det her er helt uacceptabelt. Det er en stor belastning at have sat sig op til en operation, som så bliver aflyst. Det kan i nogle tilfælde også have betydning for selve behandlingsresultatet og i yderste konsekvens for patientens førlighed," siger Danske Patienters direktør Morten Freil.

Også hos regeringspartierne ser man med bekymring på tilstandene i sundhedsvæsenet. Ifølge Venstres sundhedsordfører Birgitte Josefsen kommer regeringen til efteråret med et udspil, der skal forbedre forholdene. Patienter, der selv udebliver fra operationer uden at melde afbud skal bagerst i køen, mens patienter, der oplever at sygehusene aflyser skal have bedre vilkår.

"Hvis sygehuset aflyser en operation, skal patienten have ret til gå et andet sted hen og blive behandlet," siger Birgitte Josefsen til berlingske.dk.

Hvis sygehuset ikke er i stand til at levere en ny tid umiddelbart efter den aflyste operation, skal det altså være muligt at bestille en tid på et privathospital, forklarer Birgitte Josefsen.

[email protected]

Kilde: