200.000 ældre er gidsler under strejke

200

Slettet Bruger,

15/04/2008

200.000 ældre må undvære madindkøb, rengøring og det ugentlige bad, når landets hjemmehjælpere, som er organiseret i fagforbundet FOA, fra i morgen går i strejke, skriver Kristeligt Dagblad. Og ingen af dem får betalt deres skat tilbage, så de kan købe sig til hjælp andre steder, når de offentligt ansatte ikke vil levere.

"Det er især et problem for ældre uden pårørende. Jeg kan ikke garantere, at der ikke vil opstå fejl undervejs," siger Lisbeth Mogensen, velfærdsdirektør i Kalundborg Kommune, til Kristeligt Dagblad.

På landsplan frygter Ældre Sagen, at de ældre vil lide unødvendig overlast på grund af konflikten.

"Vi skal være opmærksomme på, at de ikke ender i uværdige situationer. Mange ældre føler sig utrygge ved, hvad der skal ske. Konflikten skal ikke gå ud over de svageste," siger chefkonsulent Olav Helbo fra Ældre Sagen.

En aftale om nødberedskab mellem kommunerne og fagforbundet FOA skal sørge for, at der bliver givet hjælp til livsvigtige og uopsættelige opgaver, men det er uundgåeligt, at omsorgen og den daglige hjælp bliver nedprioriteret, lyder beskeden fra FOA.

"Der vil ikke være ressourcer til omsorgsopgaverne eller til den praktiske bistand. I stedet for et bad vil de ældre blive løftet op og blive vasket med en klud i ansigtet," siger formand for social- og sundhedssektoren i FOA, Karen Stæhr.

Hos Kommunernes Landsforening oplyser man, at konflikten nok vil føre til ekstra "sengedage" for en del ældre.

"Det er en løbende proces, hvor vi finder ud af, hvor der er mest brug for hjælp. Måske kan de ældre ligge i sengen et par dage ekstra uden hjælp. Der er ingen tvivl om, at de vil blive berørt af konflikten," siger afdelingschef Lene Møller fra KL til Kristeligt Dagblad.

[email protected]

Kilde: