19 af 20 svenskere snyder sig til flere penge fra det offentlige

Slettet Bruger,

17/10/2007

Borgernes anvendelse af velfærdsstaten på ikke tilsigtet facon er langt mere omfattende, end offentligheden får indtryk af. I hvert fald i Sverige fremgår det af bogen "Plan B - den dolda jakten på velfärd", skrevet af cheføkonom i Svensk Näringsliv Stefan Fölster og vicedirektør i Handelns analyseinstitut Fredrik Bergström, og fulgt op af et debatindlæg på Dagens Nyheters hjemmeside.

Bogen indeholder således en undersøgelse, baseret på over 1200 svenskere, hvor 95 procent tilkendegiver, at de har snydt eller tilpasset deres adfærd for at optimere deres udbytte fra det offentlige. 1 ud af 6 svenskere erkender alvorlig fusk for eksempel med a-kasse eller sygedagpenge. Også sort arbejde, overdrivelse af symptomer til brug for sygemelding og bevidst planlagte arbejdsløshedsperioder skulle angiveligt være populære svenske fænomener.

"Krydsfeltet mellem den offentlige løgn og den private sandhed har skabt ustabile velfærdssystemer. Periodevis, når den offentlige løgn strammer grebet, gøres systemet meget generøst og kontrollen afvikles. Det fører til misbrug, som mange ser i deres private omgivelser, samtidig med at omkostningerne vokser. Det fremtvinger øget kontrol og besparelser. Når misbruget er mindsket, går samfundsdebatten tilbage til den offentlige løgn og forløbet gentages," advarer økonomerne om konsekvenserne af misforholdet mellem den politiske elite og menig-Jönsson.

Fölster og Bergstrøm kalder forholdet en "farlig samfundsudvikling". Uden styr på de offentlige kontrolsystemer kommer for mange til at læne sig op velfærdsstaten.

"Når omkostningerne vokser og kontrollen skærpes, havner mange af disse i klemme. Desuden rammes mange gamle, syge og arbejdsløse med ægte behov for generøs velfærd," mener økonomerne.

[email protected]

Kilde: