10 mia. mere i statskassen fra olien

Olieprisernes himmelflugt ser ud til at give statskassen en ekstra gevinst på omkring 10 milliarder kroner

Slettet Bruger,

29/04/2008

Olieprisernes himmelflugt ser ud til at give statskassen en ekstra gevinst på omkring 10 milliarder kroner. Dermed kan statens overskud i 2008 nå helt op over 85 milliarder kroner, skriver Børsen.

Det er Danske Bank, som for Børsen har skønnet effekten på statsfinanserne som følge af de seneste ugers massive stigning i olieprisen.

"Et godt bud er, at der vil rulle 10 milliarder kroner mere i statskassen, end forventningen var i februar," siger cheføkonom i Dansk Bank, Steen Bocian, til Børsen.

Det er primært indtægter fra Nordsø-beskatningen, der giver bonus i statskassen. Ifølge den seneste budgetredegørelse, som Finansministeriet udgav i februar, forventede man en oliepris på 88,5 dollar i gennemsnit over året. Men det niveau ligger langt under det faktiske. Olieprisen nærmer sig nu 120 dollar pr. tønde, og hvis man tager et gennemsnit over året 2008 indtil nu, har gennemsnitsprisen været 112 dollar pr. tønde.

Partierne på Christiansborg er allerede begyndt at spekulere i, hvordan de mange penge skal bruges. Socialdemokraterne foreslår dem spenderet på endnu mere offentligt forbrug, mens de Konservative ønsker dem brugt til at betale af på den offentlige gæld. Ingen partier har indtil videre foreslået, at pengene kan bruges på lavere skat.

[email protected]

Kilde: