10 stater vil lovgive sig uden om reform

Sundhedsreformen, som blev vedtaget søndag, står nu over for de første genstridige stater

Amerikansk politik,

23/03/2010

Sundhedsreformen, som blev vedtaget søndag, står nu over for de første genstridige stater. 10 ud af USA's 50 stater planlægger nemlig at lovgive sig udenom sundhedsreformen.

Ifølge Floridas justitsminister, republikaneren Bill McCollum, vil staterne sætte spørgsmålstegn ved, om sundhedsreformen er forenelig med den amerikanske forfatning. Blandt andet mener McCollum, at reformen vil tvinge staterne til at bruge flere penge, hvilket strider mod forfatningen.

"Det her er en lov eller straf mod et retfærdigt liv, og det er imod forfatningen," siger McCollum.

De 10 stater - som alle har republikanske justitsministre - er ud over Florida: Alabama, Nebraska, North Dakota, Pennsylvania, South Carolina, South Dakota, Texas, Utah og Washington.

McCollum oplyser, at han regner med at anlægge sagen så snart, Obama har underskrevet den nye lov, hvilket han ventes at gøre i dag tirsdag. Han forventer, at sagen vil ende i Højesteret. På den anden side udtaler talsmanden for Det Hvide Hus, Robert Gibbs, at man regner med at vinde en eller flere sager imod sundhedsreformen.

Den demokratiske guvernør i staten Washington, Christine Gregoire, har kritiseret statens republikanske justitsminister for at være en del af den planlagte sag mod reformen.

Kilde: Ritzau via Jyllands-Posten.

Kilde: