Kan det betale sig at købe en varmepumpe

Hvis du går og overvejer at udskifte din nuværende varmekilde kommer der her en oversigt over, hvilke varmepumper der overordnet er og hvad de typisk vil koste sig at anskaffe.

We Digitize,

13/02/2020

Hvis du går og overvejer at udskifte din nuværende varmekilde og er i tvivl om det vil kunne betale sig at skifte til en varmepumpe, kommer der her en oversigt over, hvilke varmepumper der overordnet er og hvad de typisk vil koste sig at anskaffe. Derudover er her også være et link til en varmepumpe beregner, hvor du med få oplysninger kan få en ide om, hvad du kan spare ved at skifte til en varmepumpe.


Hvilken type varmepumper findes der?

Der findes overordnet 3 typer varmepumper, som prismæssigt ligger på 3 forskellige niveauer. Den mest effektive og dyreste er væske til vand varmeanlæg, som prismæssigt ligger på omkring 90-120.000 kr. da der skal graves slanger ned i haven. Til gengæld er det den mest effektive af de 3 typer varmepumper. Anlægget vil typisk have tjent sig ind efter en 5-7 år og med en forventet levetid på 20 år er det en god investering. Det er muligt, at i stedet for at grave haven op og lægge slanger i hele haven, at grave slangerne ned lodret, hvis det kan lade sig gøre for grundvandet. Er man så heldig at have en sø i haven er den også ideel til formålet.

Den anden type varmepumpe er luft til vand og er et godt alternativ til et væske til vand anlæg, hvis man ikke ønsker at grave haven op eller har den nødvendige stykke have til rådighed. I stedet for at bruge jordens varme, vil et luft til vand bruge luften i stedet. Et anlæg ligger prismæssigt på omkring 60-80.000 kr. og har en levetid på 10-15 år.

Den tredje type luft til luft anlæg er klart det billigste og også mindst effektive. Det er ideelt til et sommerhus eller en kolonihave. Det koster omkring 15-20.000 kr. og har en levetid på ca. 10 år. Her er det vigtigt ikke at købe alt for billigt da anlægget larmer en del, især de billige og kan være ret generende.


Fordele og ulemper ved en varmepumpe anlæg

Udover at der er mange penge at spare ved at skifte til en varmepumpe, er der flere andre fordele ved en varmepumpe. Der er også et par få ulemper.


Fordele

En varmepumpe er en miljøvenlig løsning, da der for hver kW der bruges produceres 3 kW. Til sammenligning vil en traditionel varmekilde, som et olie- eller gasfyr producere 1-1.

Der er ingen vedligeholdelse ved et anlæg, ud over et årlig tjek hvor der skal udskiftes et filter. Sidst men ikke mindst løber et anlæg aldrig tør for varme.


Ulemper

En varmepumpe er ikke CO2 neutral, da der skal bruges el til at drive anlægget. En varmepumpe, især de billige af slagsen, larmer en del og det er nødvendig at sikre at det sidder på huset så det genere mindst muligt. For at være effektiv er det nødvendigt at huset er godt isoleret.