De fire forskellige trøjer under Tour de France

Når man ser Tour de France, er det ofte trøjernes farver, der fanger øjet: gult, grønt, hvidt og polkaprikker. Men hvad står de egentlig for?
Foto: Tour de France trøjer / Shutterstock
Foto: Tour de France trøjer / Shutterstock

180Graders Redaktion,

03/08/2023

Sponsoreret artikel

Læs alt om Tour de France trøjer her.

Den Gule Trøje (Maillot Jaune)

Den mest prestigefyldte af alle Tour-trøjerne. Den gule trøje bæres af rytteren, der fører den samlede stilling, også kaldet General Classification.

Trøjen gives til rytteren med den hurtigste samlede tid efter hver etape. Interessant nok garanterer en etapesejr ikke nødvendigvis den gule trøje. De største navne i cykelsporten kæmper for denne trøje gennem de tre ugers Tour.

Den Grønne Trøje (Maillot Vert)

Selvom den ofte omtales som "sprinterens trøje", belønner den grønne trøje rytteren, der fører pointkonkurrencen. Point gives baseret på etaperesultaterne, hvor flade etaper typisk giver flest point.

Trøjen går til den mest konsekvente rytter, der samler point gennem hele løbet.

Den Prikkede trøje (Maillot à Pois Rouges)

Denne trøje går til kongen af bjergene, dvs. den rytter, der samler flest point på bjergtopfinishene.

Bjergene er kategoriseret fra 1 (sværest) til 4 (lettest) og der er endda en kategori kaldet "hors catégorie" for de sværeste stigninger. Ryttere med denne trøje er typisk ekspertklatrere.

Den Hvide Trøje (Maillot Blanc)

Den hvide trøje gives til den bedste unge rytter i løbet, dvs. en rytter under 25 år. Den tages ofte som en indikation på en fremtidig Tour-vinder.

Samlet set er disse trøjer meget mere end bare farver og stof. De repræsenterer tradition, dygtighed og den hårde konkurrence, der findes i verdenens mest prestigefyldte cykelløb, Tour de France.