Fransk top-ekspert tager bladet fra munden: Rygelov bygger på en løgn

Fransk top-ekspert: Rygelov bygger på en løgn For anden gang har en verdenskendt fransk lunge-ekspert skabt røre i de franske medier med en række k...

Klaus K,

05/06/2010

Fransk top-ekspert: Rygelov bygger på en løgn

For anden gang
har en verdenskendt fransk lunge-ekspert skabt røre i de franske medier med en række kontroversielle udtalelser om, at risikoen ved passiv rygning er lig nul, og at rygelovene ”bygger på en løgn”.

Det er den netop afgåede præsident for det velrenommerede Necker Institut i Paris, professor i lungemedicin Philippe Even, som i et interview i avisen Le Parisien går i rette med sine tidligere medarbejdere i den franske sundhedsmyndighed.

I interviewet, som blev citeret overalt i franske medier i denne uge, anklager Philippe Even myndighederne for at have blæst en ikke-eksisterende risiko ved passiv rygning - som i værste fald er ubetydelig - op på et helt urealistisk niveau:

”Der er ingen beviser for sundhedsfare ved passiv rygning. Man har skabt en frygt, som er helt uden indhold,” siger Philippe Even til Le Parisien, som kalder interviewet et ”chock-interview”. Professor Even siger videre, at faren ved passiv rygning er konstrueret af anti-tobakslobbyen for at forsøge at nedbringe antallet af rygere ved hjælp af ”socialt pres” mod rygerne.

“Meningen med at dæmpe tobaksrygningen kan være nok så god, men det er en dårlig ide at lovgive på en løgn,” siger han. ”Og det værste er, at rygeloven virker ikke: Siden loven gik i kraft, er cigaretsalget steget.”

Professor Even: "Man har skabt en frygt, baseret på ingenting"

Philippe Even forklarer i interviewet, at de mange myndighedsrapporter om passiv rygning ikke bygger på videnskabelige beviser, men på ren luft. Han kritiserer især rapporten fra WHO (World Health Organization) fra 2002, som fastslog, at nu var det bevist, at passiv rygning var farligt - uden nogen beviser. "Den rapport skabte en frygt, baseret på absolut ingenting." siger han.

Om de ca. 100 videnskabelige befolkningsundersøgelser, der findes af passiv rygning, siger han, at 40% af dem viser, at passiv rygning er helt ufarligt - mens de resterende 60% viser en så ubetydelig lille forøget risiko, at man reelt må sige, at sundhedsfaren er ikke-eksisterende.

Professor Philippe Even lægger sig med sin kritik tæt opad kritikken fra Frankrig’s anden store anti-tobakslæge, professor Robert Molimard, som i en videnskabelig artikel i 2008 erklærede, at passiv rygning ikke er noget sundhedsproblem.

Professor Molimard anklager i artiklen EU-sundhedslobbyen (inkl. den danske Hjerteforening) for konspiration med nikotinproducenterne Pfizer og GlaxoSmithKline - og for at have manipuleret med tallene i EU-rapporten "Lifting the Smokescreen" med det formål at få politikerne til at indføre rygeforbud i Europa alligevel.

På Le Parisien's spørgsmål til Philippe Even om, hvorfor han først kommer frem med sin kritik nu, siger han: “Som offentlig embedsmand og præsident for det største medicinske fakultet i Frankrig, havde jeg en loyalitetspligt overfor systemet. Hvis jeg havde afveget fra de officielle standpunkter, havde jeg måttet tage konsekvenserne. I dag er jeg en fri mand.”

Læs hele interviewet - Fransk top-ekspert: Rygelov bygger på en løgn

Baggrundsartikel: Socialistisk WHO-masterplan fra 1975: Lad os gøre passiv rygning "farligt"

Kilde: