Tabstal Israel / Gaza

Lad mig starte dette indlæg med at understrege, at ALLE civile tab i alle krige er tragiske og sørgelige for de berørte familier

Ikke angivet Ikke angivet,

22/07/2014

Lad mig starte dette indlæg med at understrege, at ALLE civile tab i alle krige er tragiske og sørgelige for de berørte familier. Dagligt bliver man mindet om det i den nuværende konflikt i Gaza.

Men jeg kan ikke lade være med dagligt at undres over mediernes ’PRÆCISE’  angivelse af tabstal på den Palæstinensiske side. Det har desværre siden konfliktens start været en føljeton med et tal, der bare stiger og stiger.

I dag kan  fx Ekstrabladet , JP og et utal af internationale medier konstatere at ’Antallet af dræbte palæstinensere nu er oppe på mindst 580’.

Det er ikke fordi, jeg betvivler, at der er ’mange’ civile tab på palæstinensisk side bla. takket være Hamas feje brug af civile områder som kampplads. Men det undrer mig, at man altid skråsikkert kan fortælle præcist, hvor store tabene er, men pudsigt nok aldrig er i stand til at sætte det samme præcise tal på, hvor mange af disse faldne, der er Hamas krigere.

Enhver logik burde sige, at noget er galt. Men når man så researcher lidt på, hvor kilderne til disse oplysninger hovedsagligt kommer fra. Så bliver det hele desværre logisk igen. Stort set kun palæstinensiske kilder (Måske kontrolleret af Hamas/Palywood?). Andre gamle heste er til lejligheden også hevet af stalden, og man skal igen til at høre fx den norske læge 'Mads Gilbert' (google evt. selv), der på ingen som helst måde kan siges at være en objektiv kilde.

Kunne man forestille sig dette scenarie? At hovedparten af de officielle tabstal kom fra det Israelske sundhedsministerium? At de fx skrev, der i dag var faldet 100 palæstinensere heraf 2 civile. Hvis dette var tilfældet, ville der ske 2 ting. Først og fremmest ville der fra mediernes side blive udøvet en enorm kildekritik, fordi tallet kommer fra det officielle Israel. Der ville blive gravet og hver eneste sten vendt for at fakta checke disse oplysninger. Med lidt held - dersom der var nogen som helst tvivl om tabstallets rigtighed (det er der som regel i krig) kunne udstille Israel som en manipulerende og propaganderende part.

Dernæst ville der komme en Tsunami af modstridende tal fra Hamas side med tabstal mange gange højere, så medierne virkelig ville have noget at bore i, for derefter at kunne slå Israel oven i hovedet med disse unøjagtigheder og påvise, hvor slemt det står til med pressefrihed, censur og det er værre i Israel .   

Hvorfor er det modsatte så ikke tilfældet? Det er det bla. ikke, fordi Israel ikke angiver andre tal end dem, man med nogenlunde sikkerhed har konstateret. Det vil sige, IDF har bevidst valgt ikke at bruge kræfter på at gætte sig til tabstal og procenter  af civile ofre i områder, man ikke har åben adgang til. Derfor er alle PR. ressourcer  i stedet sat ind på at forklare, hvorfor civile bliver ramt i en konflikt, samt på hvad man gør for at minimere civile tab.

Men at så godt som alle internationale aviser og organisationer herunder FN kolportere alle tal fra Hamas sundhedsministerium uden mindste kildekritik eller uden mindste note om at tallene er baseret på et skøn eller i bedste fald er mangelfulde. Det kan undre?

Kilde: