Russisk finansminister til folket: Ryg og drik mere - for økonomiens skyld

"Ryg og drik noget mere!" - Sådan siger den russiske finansminister, Alexei Kudrin i en officiel meddelelse til russerne

Klaus K,

02/09/2010

"Ryg og drik noget mere!" - Sådan siger den russiske finansminister, Alexei Kudrin i en officiel meddelelse til russerne. Det skete i forbindelse med regeringens annoncering af, at giftskatterne på tobak og alkohol sættes op i Rusland henover de næste 3 år.

"Folk må forstå dette: Dem, der ryger og drikker, gør mere for at hjælpe staten," forklarer Kudrin til Interfax News Agency.

Russerne er i forvejen storforbrugere af både alkohol og cigaretter: 65% af mændene er rygere (29% i DK) - og russerne drikker gennemsnitligt 18 liter alkohol årligt - (knap 11 liter årligt i DK).

Den russiske cigaretafgift
hører til den laveste i Europa: En pakke koster ca. 7,50 kr. - mens prisen er 37 kr. herhjemme. Cigaretskatten sættes nu op trinvis, sådan at prisen på en pakke i Rusland vil lande på knap 10 kroner i 2013. Men denne prisforhøjelse skal ikke tage modet fra rygerne, siger Kudrin:

"Ved at ryge en pakke cigaretter, giver man sit personlige bidrag til løsning af sociale problemer og til at forbedre demografien ved opretholdelse af et højt fødselstal," siger han.

Det er sjældent at opleve politikere udtrykke sig så ligefremt og ærligt her i Vesten. Og dog siger Kudrin ikke andet end, hvad enhver økonom og historiker i verden udmærket godt ved.

Han gør ingen hykleriske forsøg på at lade som om, at der er andre baggrunde for prisforhøjelserne end at få flere penge i fælleskassen - folkesundheden for eksempel. Og han kører heller ikke frem med den ofte postulerede misforståelse, at rygere og alkoholdrikkere dræner statskassen pga. øgede sundhedsudgifter - tværtimod.

Måske fordi Kudrin ved, at russerne ikke ville hoppe på den. De har ikke været udsat for årtiers massiv, negativ propaganda om druk og rygning, som vi har her i Vesten.

Hele sundhedskorstoget er kørt udenom Østeuropa - hvilket også har vist sig ved, at det ikke er lykkedes for WHO & EU at tvinge de østeuropæiske lande til at indføre rygeforbud magen til vores her i landet. Frihedens vinde blæser pt. i Østeuropa.

Se også:  Kan velfærdsstaten overleve uden rygning?