Sverige adresserer det armenske masse mord som folkedrab

“Efter 95 år er tiden kommet for folk der har lidt så længe at opnå oprejsning”, siger liberal lovgiver

Henrik Gøtke,

12/03/2010

“Efter 95 år er tiden kommet for folk der har lidt så længe at opnå oprejsning”, siger liberal lovgiver. Tyrkiet har angiveligt i protest mod beslutningen hjemkaldt sin ambassadør.

Sverige´s parlament har knebent vedraget en resolution, der anerkender masse mordet i Tyrkiet i 1915 på armeniere som folkemord.

Det svenske nyheds bureau TT siger, at Tyrkiet i protest over den overraskende beslutning hjemkaldte sin ambassadør fra Sverige, der blev vedtaget med stemmerne 131 mod 130 i den 349 pladsers forsamling. 88 lovgivere var fraværende under afstemningen.

“Efter 95 år er tiden kommet for folk der har lidt så længe at opnå oprejsning”, siger Gulan Avci, en lovgiver fra Folkpartiet Liberalerna, der brød med partiets linie, og stemte for at anerkende det armenske folkemord.

Avci er kurdisk immigrant fra Tyrkiet.

Historikere estimerer, at op mod 1.5 millioner armenere blev dræbt af de ottomanske tyrkere omkring Første Verdenskrig. Tyrkiet benægter, at mordene udgjorde et folkemord, sigende at tallene er oppustede, og at de dræbte var ofre for borgerkrig og uro.

Den regerende centrum-højre koalition modsatte sig tiltaget, men det blev vedtaget, fordi en håndfuld centrum-højre lovgivere stillede sig på side med den venstredrejede opposition, der havde fremlagt resolutionen.

I USA vedtog en komite i sidste uge i Kongressen en tilsvarende resolution med stemmerne 32 mod 22, der ville sende tiltaget til Repræsentanternes Hus, hvis ledelsen valgte at bringe det frem. Minutter efter vedtagelsen trak Tyrkiet sin ambassadør hjem.

Den svenske udenrigsminister Carl Bildt siger, at han beklager parlamentets beslutning, sigende at det desværre ikke vil have en positiv virkning på den løbende normaliserings proces mellem Tyrkiet og Armenien.

Den tyrkiske ambassadør i Sverige Zergun Koroturk fortalte TT, at hun modtog instruktioner om omgående efter afstemningen at vende tilbage til Tyrkiet.

“Det er logisk”, blev hun citeret for at have sagt.

Kilde: