Plummer: Facebook-Lars truer vores medarbejdere

Når Danmarks Radio bruger tid på at lukke en licens-kritisk gruppe på Facebook, så skyldes det ikke, at DR ikke kan tåle en diskussion om finansier...

Ole Birk Olesen,

29. januar 2010

Når Danmarks Radio bruger tid på at lukke en licens-kritisk gruppe på Facebook, så skyldes det ikke, at DR ikke kan tåle en diskussion om finansieringen af DR. Det bedyrer DR's generaldirektør, Kenneth Plummer, nu i et interview med 180Grader.dk.

"Jeg har jo fulgt med i jeres dækning af den her Facebook-sag, og jeg vil bare lige perspektivere nogen ting. Det er jo ikke fordi, vi er modstandere af, at man diskuterer DR's finansieringsmodel. Det synes vi er en særdeles relevant diskussion, og det er jo heller ikke os, der har besluttet, hvordan finansieringen skulle foregå - det er politikerne, der har gjort det. Vi forvalter det bare. Men mit egentlige problem med sagen er, at denne mand, Lars, driver total chikane mod DR's medarbejdere. Han ringer hjem til medarbejdere i vores licensafdeling og truer dem. De føler sig truet, og de er bange for at gå hjem om aftenen. Og nu har han lavet hele det her stunt, hvor han opfordrer til chikane af DR's medarbejdere, hvor vi skal dynges til med forespørgsler og krav, og hvad ved jeg. Det kan jeg ikke acceptere. Én ting er at debattere og have nogen holdninger, det respekterer jeg fuldt ud, men når det går over i chikane og så videre af mine medarbejdere, så kan jeg selvfølgelig ikke acceptere det," siger Kenneth Plummer.

Hvordan har han truet DR's medarbejdere?
"Han ringer til medarbejdere i vores licensafdeling. Han ringer hjem til dem på deres private telefoner. Han skriver til dem privat. Og han dynger dem til med mail. Han dynger også mig til med mail for den sags skyld, men jeg kan godt klare det, fordi jeg er er direktør, og det er mit job, men vi taler altså om almindelige medarbejdere, som bliver generet, og han opfordrer på siden til, at man skal dynge dem til med ligegyldige mails."

Han er jo politibetjent - har han virkelig truet DR's medarbejdere, så de skal være bange for at gå hjem om aftenen?
"Ja, han har. De føler sig truet af ham."

Hvad er det konkret, han har sagt eller gjort, som gør, at de skal være bange?
"Han opfører sig truende over for dem."

Kan du ikke konkretisere det?
"Det vil jeg helst ikke udtale mig om. Vores sikkerhedschef er på sagen, og vi overvejer at søge polititilhold mod ham i forhold til de af vores medarbejdere, som føler sig mest chikaneret af ham. Det er der, vi er. Oven i det opfordrer han til, at vores medarbejdere bliver overdænget med arbejdsopgaver, som ikke har noget at gøre med deres daglige arbejde, og der har Facebook nogen regler om, at man ikke må opfordre til chikane og ulovligheder på Facebook. Det må man jo være klar over, når man går på Facebook og laver ting og sager. Vi har sådan set bare meddelt Facebook, at det her finder sted på Facebook, og så er det jo deres valg, om de vil agere eller ej. De har så ment, at det er i strid med deres regler, hvad han foretager sig. Det er fint nok, at han har sine holdninger, og det er fint nok, at man vil diskutere, men det er altså kommet totalt ud af kontrol, det der. Og jeg kan bare ikke acceptere, at mine medarbejdere skal chikaneres og føle sig truede, og det er derfor vi reagerer."

Du siger, at han har truet DR-medarbejdere, men jeg bliver lidt mistænksom, når du ikke vil konkretisere, hvad det er, han har gjort, så jeg kan vurdere, om jeg er enig i, at det er trusler. Vi taler jo om en politibetjent her, og det lyder tvivlsomt på mig, at han skulle true nogen i sit private liv, så de bliver bange for at gå hjem om aftenen.
"Politi-folk kan også opføre sig forkert. Man er ikke uskyldsren, blot fordi man er politibetjent. Og jeg har nogen kvinder i licensafdelingen, som føler sig truet af ham, så vi i øjeblikket har vores sikkerhedschef til at kigge på sagen."

Det ville bare have meget store konsekvenser for ham i hans arbejdssituation, hvis det virkelig var tilfældet, at han optrådte truende.
"Ja, men det er jo hans problem. Man må stå til ansvar for sine egne handlinger i det her samfund."

Da jeg talte med DR's advokat, Peter Skov, for en uge siden, sagde han ikke noget om trusler. Han talte kun om selve Facebook-gruppen og det forhold, at den opfordrer folk til ikke at betale licens og opfordrer til at beslaglægge DR-medarbejderes til ved at sende mange arbejdskrævende mails.
"Det er det sidste, der er mit problem i forhold til Facebook-gruppen. At han opfører sig truende og ubehageligt over for vores medarbejdere har jo ikke noget med Facebook at gøre. Problemet med hans kampagne er, at han retter skytset mod nogen stakkels piger, der sidder i licensafdelingen og gør deres arbejde. Det er dem, han chikanerer ved at dynge dem til med arbejde og så videre, selvom finansieringen af DR sådan set er en politisk beslutning, som alle partier i Folketinget, undtagen Enhedslisten, på daværende tidspunkt vedtog. Det kan jo ikke være rigtigt, at man som offentligt ansat skal stå til ansvar for politiske beslutninger. Det synes jeg er dybt urimeligt over for mine medarbejdere."

Hvad vil I gøre fremadrettet? Den gruppe, I fik lukket ned, havde knap 16.000 bruger, men nu er der så kommet en ny gruppe, som takket være den ekstra opmærksomhed har fået 21.000 brugere på kun godt en uge, og der er allerede oprettet nye grupper, som kan tage over, hvis gruppe nummer to også skulle blive lukket. Vil I blive ved med at bede Facebook om at lukke disse grupper?
"Hvis der på gruppen bliver opfordret til chikane af DR's medarbejdere, så vil vi givetvis rette henvendelse til Facebook. Hvis gruppen overholder Facebooks regler og blot harcelerer mod og diskuterer licensen, så synes vi, det er alle tiders, og det vil vi naturligvis ikke gøre noget ved. Men jeg synes, det er dybt forkasteligt, at en mand, som i øvrigt er politimand, opfordrer til chikane af andre offentligt ansatte. Det er der, jeg har problemet."

Du kalder det 'chikane', og det er jo et ord, der lyder grimt. Men man kunne vel også nøjes med at kalde det 'drilleri', og så ville det straks lyde pænere, ikke?
"Jeg synes, det er chikane. Jeg synes, det er chikane, hvis almindelige kontorpiger, som går på arbejde fra 9 til 16 og passer deres arbejde, bliver dynget til i unødvendig ekstraarbejde, som går ud over deres mulighed for at lave det job, som de egentlig er sat til. Det synes jeg, helt ærligt, er chikane. Han spammer jo. Jeg vil tro, at jeg selv har fået 100 emails fra ham," siger Kenneth Plummer til 180Grader.dk.

Læs 180Grader.dk's dækning af sagen her:

DR-advokat: Jeg bad om at få Facebook-side lukket
DR vil have lukket ny antilicens-gruppe på Facebook - anmodning er afsendt
Eksperter kritiserer DR-adfærd i Facebook-sag
DR sender redegørelse for Facebook-sag til politikere