KVINFO's bibliotek koster skatteyderne 1.100 kr. per bogudlån

Af Camilla Paaske Hjort, 180Grader

Camilla Paaske Hjort,

29/04/2011

Af Camilla Paaske Hjort, 180Grader.dk

Den feministiske organisation KVINFO, som modtager omkring 30 millioner kr. om året i statsstøtte, bruger godt 1.100 kr. per bog, der udlånes fra dens bibliotek. Til sammenligning bruger almindelige, offentlige biblioteker knap 50 kr. per udlån. Det viser beregninger, 180Grader har foretaget på baggrund af tal fra KVINFO og www.danmarksbiblioteker.dk.


KVINFO har som sit erklærede formål "at sikre dokumentation og formidling af viden om køn, ligestilling og etnicitet både i Danmark og internationalt". Og det er en dyr fornøjelse, viser organisationens årsberetning fra 2009:

  

Årsberetningen viser, at KVINFO udlånte 13.276 bøger i alt; heraf var 7.558 fornyelser. Det giver 5.718 nyudlån henover 2009. KVINFO's bevilling fra Biblioteksstyrelsen er sat til 6,6 millioner kr. Det vil sige, at omkostningen regnet ud per bog, der bliver sendt ud af huset, er 1161 kr. 

En tilsvarende udregning foretaget på baggrund af tal fra www.danmarksbiblioteker.dk viser, at almindelige, offentlige biblioteker bruger knap 50 kr. i gennemsnit per bogudlån. 

KVINFO's biblioteksleder, Jytte Nielsen, siger, da 180Grader konfronterer hende med tallene: "Sådan kan du jo ikke regne det ud. Det er jo ikke alle de 6,6 millioner, der går til biblioteket. Vi er jo et stort hus med mange aktiviteter."  

Men de 6,6 millioner er det beløb, I får fra Biblioteksstyrelsen? De går vel til biblioteket?  

"Et bibliotek er jo mange ting. Det er både de rent fysiske bøger, som skal gøres tilgengængelige for udlån og så videre. Det kræver en del arbejdskraft. Og så er der alle vores webpublikationer. Vores tidsskrift 'Køn og Kultur' er for eksempel også betalt af midlerne fra Biblioteksstyrelsen. Vi har tonsvis af webbrugere, og vi har nu også en online spørgetjeneste, der er meget brugt."


Har I flere webbrugere end fysiske brugere af jeres bibilotek?  

"Ja, det har vi. Folk fra Nordjylland og Sønderjylland kommer jo ikke til København for at låne en bog. Vi skal kunne servicere hele landet, og det sker primært via nettet. Jeg skal ikke kunne sige, hvor mange webbrugere, vi har, men vi har jo statistik over det. Vores kildedatabase, som er noget af det mest populære, bliver for eksempel brugt sindssygt meget af gymnasieelever."  

KVINFO har to almindelige bibliotekarer, to forskningsbibliotekarer samt biblioteksleder Jytte Nielsen ansat. Ifølge Jytte Nielsen laver bibliotekarerne meget andet end traditionelle biblioteksopgaver - for eksempel står de bag KVINFO's ekspertdatabase, som er en liste over kvindelige eksperter inden for diverse områder. Ekspertdatabasen har til formål at styrke kvinders offentlighedsprofil, og benytter sig af en bred definition af ekspertbegrebet, oplyser KVINFO.

Denne artikel er kommet i stand takket være penge fra 180Graders superbrugere, der har tegnet et abonnement til 39 kr. om måneden. Du kan blive superbruger ved at klikke her.

Kilde: