Har rygeloven kickstartet en ny storryger-generation?

Eksplosion i antallet af unge rygere: - Så er det også officielt i Danmark: Antallet af unge kvindelige rygere er eksploderet

Klaus K,

12/08/2010

Eksplosion i antallet af unge rygere: - Så er det også officielt i Danmark: Antallet af unge kvindelige rygere er eksploderet. Ifølge sundhedsstyrelsens nye undersøgelse ryger dobbelt så mange 15 årige piger i dag i forhold til perioden før rygeloven gik i kraft i 2007.

Tallene bekræfter, at myndighedernes anti-ryge kampagne og rygeloven virker stik imod sin hensigt - især når det gælder de unge. 17% af de 15-årige piger ryger nu dagligt og hele 36% angiver at være rygere. I 2006 - året før rygeloven - var de tilsvarende tal 8% og 25%.

Tallene for de 15-årige drenge er 11,5% dagligrygere idag - imod 9% i 2006.

OBS - updatet artikel version med grafer: Eksplosion i rygning blandt unge piger

De danske unge følger dermed trenden fra en række andre lande i Europa, hvor man har haft rygeforbud i længere tid. Efter flere årtiers konstant fald i ryge-udbredelsen overalt i den vestlige verden, rammer antallet af rygere en bund, præcis når der indføres rygeforbud - herefter stiger rygningen støt. Og ofte er det de unge, der fører an.

Det gælder fx. Irland, som har haft rygeforbud siden 2004 - og som nu har 22% flere rygere end før deres rygelov. I Irland ryger næsten halvdelen af de 16-30 årige nu: Smoking rate soars up to one third despite ban

Det gælder Skotland, som har haft rygeforbud siden 2006: Youth smoking continues to rise - og det gælder England, hvor man har haft forbud siden 2007, og hvor antallet af rygere blandt unge mænd er steget i 2008 efter 40 års konstant fald: Smoking ban fails to curb the habit: Men are smoking more

Alligevel forstår sundhedsstyrelsen ingenting. Rygekonsulent Jørgen Falk finder det "mærkeligt" - og "håber", at tallene er udtryk for en tilfældighed.

Det ser imidlertid ikke sådan ud. Der er efterhånden vidstrakt evidens for, at rygeforbud virker imod sin hensigt. Når myndighederne vil tvinge befolkningen til en bestemt adfærd, reagerer befolkningen med trods.

En 15-årig pige i 9. klasse forklarer det sådan: "Det har udbredt sig mere. Jeg tror, det er blevet opreklameret til at blive en smart ting at ryge."