Forskere slår alarm: Offentlig sektor ramt af historisk ledelseskrise

Den offentlige sektor er ramt af historisk ledelseskrise, fordi der fokuseres for meget på effektvitet og for lidt på velfærden, mener forskere bag...

Ikke angivet Ikke angivet,

25/09/2015

Den offentlige sektor er ramt af historisk ledelseskrise, fordi der fokuseres for meget på effektvitet og for lidt på velfærden, mener forskere bag ny bog.

Offentlig ledelse fokuserer for meget på effektivitet, målinger og topstyring og for lidt på at udvikle velfærden i dialog med medarbejderne, mener to forfattere til en særdeles kritisk bog om konkurrencestaten.

Det skriver Ugebrevet A4.

»Den offentlige sektor og Danmark står i den største ledelseskrise siden 1864,« siger de to forfattere til bogen »Ledelseskrise i konkurrencestaten« professor i statskundskab på Københavns Universitet Lars Bo Kaspersen og organisationsstrateg Jan Nørgaard.

Ledelseskrisen rammer alle, og konsekvensen er ifølge de to forfattere ringere serviceydelser, overbelægning på hospitaler, kostbare fejl i SKAT, stress, mistrivsel og sygefravær blandt de offentligt ansatte.

»I dag lader vi staten, embedsapparatet og den politiske elite udstikke og definere løsningerne på alle problemer i velfærdsstaten. Top-down-modeller, kvalitetsmålinger og effektiviseringsværktøjer er løsningen på alle udfordringer, fordi det er konkurrencestaten, der får lov at diktere måden som den offentlige sektor skal styres på. Og det betyder, at velfærdsstaten er presset som aldrig før,« siger Lars Bo Kaspersen til Ugebrevet A4.

Det koster kassen både menneskeligt og økonomisk, mener de to forfattere.

I medierne ser man jævnligt de ansattes kritik mod ledelsen af den offentlige sektor. Men også vælgerne er måske på vej til at reagere, mener Lars Bo Kaspersen.

http://www.b.dk/nationalt/forskere-slaar-alarm-offentlig-sektor-ramt-af-historisk-ledelseskrise

Kilde: