Journalisterne er stadig røde

LEDER: En ny skandinavisk undersøgelse har igen bekræftet, hvad flere andre undersøgelser før den tidligere har vist: At danske journalister ligger...

Ole Birk Olesen,

14/05/2012

LEDER: En ny skandinavisk undersøgelse har igen bekræftet, hvad flere andre undersøgelser før den tidligere har vist: At danske journalister ligger massivt til venstre for befolkningen som helhed i deres stemmeafgivning ved folketingsvalg.

Hvis danske journalister bestemte, så ville Helle Thorning-Schmidt kunne danne et rødt kabinet helt uden at skulle tage de Radikale med på råd. Med de Radikale har S-SF-R-Ø, som blandt vælgerne end ikke har et flertal bag sig for øjeblikket, 80 procents opbakning fra journalisterne. V-DF-I-K, som i meningsmålingerne har flertal i befolkningen, får hos journalisterne lige under 20 procent af stemmerne.

Journalisternes stemmeafgivning er udtryk for, at deres politiske holdninger ligger langt til venstre. Næsten hver femte bakker f.eks. op om Enhedslisten, et neokommunistisk parti som ifølge dets program vil afskaffe kapitalisme og privat ejendomsret til produktionsmidlerne og erstatte det med en eller anden form for kollektivt eje og i sidste ende statsstyre af al eller næste al økonomisk aktivitet.

Journalisters holdninger påvirker naturligvis hvilke nyheder, de finder det væsentligt at formidle, og hvilke problemstillinger, de synes, det er værd at grave i og få eksperter og andre kilder til at udtale sig med bekymring om.

En venstreorienteret journalist, som f.eks. mener, at det er et stort samfundsproblem, at der bruges for få penge i den offentlige sektor på at løse alskens godhjertede opgaver, har andre væsentlighedskriterier i sin journalistik og stiller andre kritiske spørgsmål til beslutningstagere end en liberal journalist, som mener, at det offentlige allerede fylder for meget.

Det er på den måde, journalister sætter dagsordner, og det gør de under indflydelse af de holdninger, de har. Når man ved, at de holdninger i overvejende grad er venstreorienterede, så forklarer det meget af tidens journalistik.

Kilde: