Medicinalgigant fik bøde på 18 mia for svindel, lægekorruption og ulovligt salg til børn

Medicinal-svindel:  - Den multinationale medicinalgigant, GlaxoSmithKline har erklæret sig skyldig i en række kriminelle handlinger og skal betale ...

Klaus K,

07/07/2012

Medicinal-svindel:  - Den multinationale medicinalgigant, GlaxoSmithKline har erklæret sig skyldig i en række kriminelle handlinger og skal betale 3 mia $ i bøde (18 mia DKK) for ulovligt at sælge lykkepiller til børn, og for at svindle med videnskabelige data, sagde anklagere i USA. Det fremgår af New York Times.

Det er den største bøde en medicinalvirksomhed nogensinde har fået. Hidtil har Pfizer haft rekorden med 2,3 mia $, mens en sag mod selskabet Johnson & Johnson på 2 mia $ afventer endelig behandling i Washington.

Glaxo-bøden er et resultat af et forlig mellem selskabet & US-regeringen, hvor Glaxo ikke har erkendt at have gjort noget galt. Sagen omfatter også svindel med sygdomsforsikringen Medicare og ulovlig markedsføring af ti forskellige lægemidler, bl.a. Paxil, Wellbutrin, Avandia og astma medicinen Advair.

Bestak læger med luksusrejser, jagtudflugter & Madonna-billetter

Anklager Carmin Ortiz sagde, at Glaxo også havde bestukket en lang række læger med dyre rejser til Jamaica og Bermuda - med spa-behandlinger, Madonna-billetter, jagtudflugter og overdådig underholdning for at få dem til at skrive recepter ud på deres lægemidler. Det kan sidestilles med korruption, sagde anklagerne ifølge Børsen.

Om lykkepillen Paxil fremgår det, at Glaxo havde manipuleret data for at kunne bruge pillen til børn. Glaxo havde bl.a. fabrikeret en rosende videnskabelig artikel, der bevidst fejlrapporterede data, og spredt artiklen over hele verden. Senere blev det klart, at Paxil øger risikoen for selvmordstanker i teenagere.

Læs også: Medicinal-sælger: Vi "hjernevaskede" lægerne til at give vores drugs til børn

Glaxo havde endvidere tilbageholdt data fra US-lægemiddelstyrelsen FDA om at diabetes medicinen Avandia havde givet mange patienter hjerteanfald, sådan at Avandia blev trukket tilbage fra EU-markederne i 2010.

Trods den store bøde er 3 mia dollars kun småpenge i forhold til det, Glaxo har tjent på lægemidlerne, som opgøres til over 30 mia $. Kritikere mener, at store bøder er ikke nok til at afskrække medicinalfirmaerne fra ulovlig adfærd. Kun fængselsstraffe vil hjælpe.

"Store bøder får ikke store virksomheder til at afstå fra misbrug," siger Eliot Spitzer, der som New Yorks justitsminister sagsøgte Glaxo i 2004 i en lignende sag om Paxil. "Først når de administrerende direktører bliver tvunget til at træde tilbage og pålægges individuel skyld, vil der ske noget," sagde han til New York Times.  

Glaxo & Pfizer manipulerede data for at opnå rygeforbud   

Blandt Glaxo’s andre tvivlsomme aktiviteter - udenfor denne sag - er deres rolle som skjulte lobbyister og sponsorer for indførslen af rygeforbud i Europa. Sammen med Pfizer står Glaxo bag en berygtet EU-rapport med manipulerede data om passiv rygning, som nødvendiggjorde beslutningen om at indføre rygeforbud i mange lande, herunder Danmark.

Siden de mange europæiske rygeforbud er salget af anti-ryge produkter eksploderet.

Læs også: Medicinal-sælger: Vi "hjernevaskede" lægerne til at give vores drugs til børn