Valgplakater bliver revet ned på Københavns Universitet: Anonym Instagram-side står bag

I øjeblikket er der valg på Københavns Universitet, hvor studerende kan stille op til forskellige tillidsposter og øve indflydelse på den uddannelsesinstitution, de går på. En central del af valgkampen for de forskellige studenterorganisationer og disses kandidater er valgplakater, som hænger rundt omkring på universitetet. Det er dog ikke alle plakater, der får lov at hænge.

Særligt én plakat bliver revet ned fra væggene på Københavns Universitet. Plakaten, der er fra studenterorganisationen Konservative Studerende, er prydet med en mexicanerhat og budskabet "Nej til identitetspolitik". Plakaten henviser til den meget omdiskuterede sag om en udklædningsfest på universitetet, hvor der fra administrationens side blev nedlagt forbud mod at klæde sig ud i "krænkende" kostumer, herunder mexicaner-udklædning.

Ovenfor ses to billeder af den samme opslagstavle taget med kort tids mellemrum. Her er plakaten fra Konservative Studerende blevet revet ned af nogle, der har følt sig krænket over budskabet og anvendelsen af en mexicanerhat på plakaten.

Herunder ses plakatens endedestination: en skraldespand på universitetet.


Anonym Instagram-side med 11.000 følgere opfordrer til at tage plakater ned

Det er ikke til at sige, hvem der står bag hærværket, men en stor Instagram-side ved navn "Krænkelseskulturelle Memes" har i det sidste døgns tid opfordret til at tage plakaterne ned. Noget tyder på, at sidens mere end 11.000 følgere har taget opfordringen til sig.

Opfordringen til hærværket kommer af, at en følger skrev ind til den ukendte administrator bag siden. Følgeren var med egne ord "ekstremt vred" over plakaten og opfordrerede i sin besked administratoren bag Instagram-siden til at mobilisere sine følgere til at "tage action".

"Jeg er ekstremt vred over symbolikken i den store sombrero (mexicanerhatten, red.) på billedet, fordi den åbenlyst referer til den planlagte "mexicaner og indianer-temafest på KU, der blev klaget over (bl.a. af en studerende fra mexico), som de naturligvis fik henhold i", skriver følgeren.

Følgeren fortsætter: "Det er et white supremacist-move at ville dyrke den her komplet selvopfundne trope om "fulde mexicanere" til sin fest".

Beskeden sluttes af med en opfordring: "Måske nogle af dine følgere, der går på KU, kan hjælpe med at få de her plakater væk fra jordens overflade?".

"Krænkelseskulturelle Memes" har lagt en række screenshots ud af samtalen med den krænkede følger, som kan ses herunder. Sekvensen af screenshots afrundes af en opfordring fra sidens administrator til at tage plakaterne ned.

Siden da har "Krænkelseskulturelle Memes" postet flere beskeder fra følgere, der fortæller, at de har revet "Nej til identitetspolitik"-plakaterne ned.

Administratoren bag siden afviser at udtale sig om sagen til medier.

Spidskandidat: De prøver at bortcensurere vores budskaber

Christian Broholm Andersen er en af Konservative Studerendes spidskandidater. Han er forundret og forarget over det politiske hærværk, som studenterorganisationen, han selv og hans medkandidater udsættes for.

"Grundlæggende er vi ret forundrede og forargede over den tilgang til debat, studenterdemokrati og universitetsvalg, som de har identitetspolitiske aktivister lægger for dagen", fortæller spidskandidaten til 180Grader.

Han fortæller desuden, at der med nedrivningen af plakaterne er dokumentation for, at opfordringen fra "Krænkelseskulturelle Memes" føres ud i livet. Det er dybt problematisk, mener han.

"Det er fair nok at være uenige i, at identitetspolitik og krænkelseskultur skal begrænses, men at prøver at bortcensurere vores budskaber i en valgsammenhæng er udtryk for en dybt anti-demokratisk grundholdning og skaber et ubehageligt studiemiljø", siger Christian Broholm Andersen til 180Grader.

Strafferamme på seks år

Frederikke Werther, en kandidat fra studenterorganisationen Frit Forum er også blevet hængt ud på "Krænkelseskulturelle Memes".

Hun har i en besked til administratoren bag Instagram-siden forsøgt at gøre opmærksom på, at hærk mod og nedtagning af plakater kan være strafbart, da det er et brud på Straffelovens paragraf 291.

Den besked er også blevet offentliggjort på siden med beskeden "Nå husk lige at det er kriminelt hvis i hiver plakaterne ned, så uhh i må hellere lade være lmao (laughing my ass off, red.)".


Paragraf 291 omhandler hærværk mod andre personers ejendom, og for hærværk mod valgplakater er den maksimale straf hele seks år. Er der bevis for, at hærværket er "politisk motiveret", som det hedder i Straffeloven, kan hærværksmænd, der tager valgplakater af den ene eller anden art ned, altså komme i fængsel i lang tid. 

Det er dog usandsynligt, at straffen vil blive så hård, men uanset hvad er der tale om et lovbrud.

Endnu er der ikke foretaget politianmeldelser af hærværket mod valgplakaterne, men det er noget, man overvejer at gøre på den anden side af valget, lyder det fra Konservative Studerende.

0 Kommentarer

Log ind for at kommentere