England har besluttet sig. Hvad nu?

Så har englænderne omsider besluttet sig

Ulrik B. Petersen,

13/12/2019

Så har englænderne omsider besluttet sig. Nærmest trådt i karakter, kan man sige. England forlader EU med udgangen af januar 2020. Der vil formentlig komme ballade med irerne, waliserne og skotterne, men de bliver nok nødt til at affinde sig med realiteterne. Også Gibraltar vil give problemer.

Formentlig vil de danske journalister og kommentatorer koncentrere sig om, hvor forfærdeligt det bliver for englænderne, så her er, i al beskedenhed, et andet bud:

Englands udtræden af EU vil nok give England et par anstrengende år, men englænderne vil komme sig (se nedenfor). Hvad få vel p.t. kan se, er at der også er tale om et alvorligt nederlag for EU. Lande som i forvejen er meget lidt EU-begejstrede, som fx Italien og Ungarn, vil få vind i sejlene, for hvis endnu et land træder ud af EU, er det slut med unionen.

EU er i forvejen svækket af svag ledelse, mestendels fordi de to ledende lande, Tyskland og Frankrig, har elendige ledere. Emmanuel Macron, den p.t. stærkeste, er en skamløs fortaler for mere EU, mens vi for øjnene af os kan se mindre EU, ikke kun økonomisk, men også militært. Desuden har han heller ikke orden i sin egen ”butik”. Hvad angår Tyskland har Donald Trump sagt tak for sidst til Angela Merkel med sin udmelding om at Tyskland skal til at betale for det amerikanske troppekontingent i Tyskland plus et overhead på 50%. Donald Trump er ikke forretningsmand for ingenting, og han husker meget vel Angela Merkels nedgørelse af ham, allerede straks efter at han var tiltrådt som præsident. 

Nu træder England ud af EU, og straks vil USA og England gå i forhandling om en form for frihandelsaftale. I forvejen har Donald Trump medvind i USA, ikke kun fordi opinionsundersøgelserne viser fremgang, men også fordi Kongressens demokrater omsider er gået med til at ratificere frihandelsaftalen USMCA, der vil åbne grænserne for toldfri handel mellem USA, Mexico og Canada. Det er forventeligt at England vil kunne slutte sig til denne aftale. Der er desuden god udsigt til at Donald Trump bliver genvalgt i 20120 (formentlig til stor sorg for dansk presse og TV, der gennem de forløbne tre år ganske ukritisk (og også uprofessionelt) har tilsluttet sig de amerikanske demokraters politiske tosseteater, baseret på løgn og bedrag).

Når England forlader EU, vil englænderne ikke betale, hvad de i princippet skylder EU uden at få noget igen. EU’s hardliners vil derfor få en anstrengende tid, da de vil møde en mere stålsat premierminister end de tidligere har set. Man vil måske også bemærke at EU i militær henseende er vingeskudt uden England. Tilbage er kun NATO, som de fleste EU-lande (deriblandt Danmark) ugerne og konsekvent fodslæbende vil betale til. 

Jeg vil afstå fra at give Boris Johnson karakter men vente at se, hvad han gør. Han har dog på forhånd et pluspoint, da danske Uffe Ellemann Jensen ikke kan lide ham. Noget må der derfor være godt ved ham.

 

Andre bud?

Kilde: