Socialdemokratiet glæder sig over Thornings exit: Et spørgsmål om moral

Socialdemokratiet bryder nu tavsheden i den skandaløse sag om Helle Thorning-Schmidts afgang fra topjobbet som skattejæger hos FN efter afsløringer af hendes egne tætte forbindelser til skattely.
Den tidligere socialdemokratiske statsminister Helle Thorning-Schmidt har trukket sig fra et FN-topjob efter afsløringer af hendes forbindelser til skattely. (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix)
Den tidligere socialdemokratiske statsminister Helle Thorning-Schmidt har trukket sig fra et FN-topjob efter afsløringer af hendes forbindelser til skattely. (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix)

Claes Kirkeby Theilgaard,

09/02/2020

Der var kun ros tilovers fra udenrigsminister Jeppe Kofods side, da det blev annonceret, at hans socialdemokratiske partifælle og tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt skulle være formand for et FN-panel, der bekæmper skatteunddragelse og skattely.

- Jeg er glad for, at Helle Thorning-Schmidt har påtaget sig den spændende formandsrolle. Det står hun rigtig godt rustet til. Og jeg vil se frem til at følge arbejdet, lød det dengang fra den socialdemokratiske udenrigsminister.

Spol en uges tid frem i tiden, og Jeppe Kofod er ikke til at få fat i en kommentar fra. Heller ikke Helle Thorning-Schmidt.

En række artikler i Ekstra Bladet afslørede nemlig, hvordan den tidligere socialdemokratiske statsminister havde tætte forbindelser til selvsamme skattely, som hun i sit nye FN-topjob skulle bekæmpe.

Det endte med, at Helle Thorning-Schmidt efter total radiotavshed i sagen sendte en kortfattet mail til Ritzau med oplysningen om, at hun trak sig.

I denne mail afviser hun også, at hun skulle have snydt i skat på trods af, at hun har ejerandele og bestyrelsesposter i virksomheder, der er placeret i skattely på øen Jersey.

Nu kommenterer en af hendes partifæller sagen over for DR Nyheder.

Socialdemokratiets skatteordfører Troels Ravn roser Thornings afgang fra posten som formand for FN-panelet. En post, hun skulle have delt med Nigers tidligere premierminister Ibrahim Mayaki.

- Jeg synes, det er en klog beslutning, for den kritik, der har været af hende, ville meget nemt kunne overskygge det arbejde, hun skulle lave i FN, siger han.

Han mener, at afsløringerne i Ekstra Bladet kunne have været "belastende" for hendes virke som skattejæger for FN.

Dybest set er det et spørgsmål om moral, mener Troels Ravn. Ifølge ham skal politikere være gode eksempler, og derfor var det godt, at Thorning trak sig.

- Det er ikke noget, jeg umiddelbart har kendskab til skulle være ulovligt, men det handler selvfølgelig også om noget moral. Der er det klart, at vi politikere – nuværende som forhenværende – skal gå foran med et godt eksempel.