Dødsdom for Alternativet: Snit af målinger sender partiet ud af Folketinget

I et nyt gennemsnit af meningsmålinger står Alternativet til at ryge ud af Folketinget. Dermed er partiet endegyldigt dødt, erklærer politisk kommentator.
Josephine Fock, nyvalgt partileder for Alternativet. (Foto: Steen Brogaard/Folketinget)
Josephine Fock, nyvalgt partileder for Alternativet. (Foto: Steen Brogaard/Folketinget)

Claes Kirkeby Theilgaard,

06/04/2020

Alternativet har de sidste måneder befundet sig et stormvejr efter valget af Josephine Fock som ny partileder. Fock har været tynget af beskyldninger om grænseoverskridende adfærd overfor og sågar fysiske overfusninger af partikolleger. Nu har stifter og tidligere partileder Uffe Elbæk sammen med tre andre folketingsmedlemmer forladt partiet for at starte et nyt politisk projekt.

Tilbage er kun Josephine Fock og Alternativets nu eneste folketingsmedlem Torsten Gejl. Og den politiske duo er ikke just en, der kan hente stemmer hjem hos danskerne, viser et nyt gennemsnit af en række meningsmålinger udført af Altinget.

I det vægtede gennemsnit af marts måneds meningsmålinger ligger Alternativet til sølle 1,5 procent af stemmerne. Dermed er partiet under spærregrænsen og ville ryge ud af Folketinget, hvis der var valg i morgen.

Altingets politiske kommentator Erik Holstein ser det nye gennemsnit som en endelig dødsdom for Alternativet.

- Det har stået klart næsten fra det øjeblik, Josephine Fock blev valgt som ny leder efter Elbæk. Hun havde for mange fjender i partiet, og det interne rivegilde i empatiens parti satte ny rekord i politisk brutalitet, siger han til Altinget.

Holstein vurderer endvidere, at Alternativets deroute snarere skyldes personfnidderet omkring Josephine Fock end et fravalg af partiets politiske linje.

Altingets vægtede gennemsnit af politiske meningsmålinger kaldes for Risbjergsnittet og udføres af professor og valgforsker Kasper Møller Hansen.

Det er kvalitetsvejet gennemsnit af meningsmålinger fra Epinion/Altinget og DR Nyheder, Voxmeter/Ritzau og YouGov/B.T. gennemført i marts måned. I alt er der 5.598 interview med i opgørelsen.

Den statistiske usikkerned er +/- 1,2 procentpoint.