Regeringens eksterne corona-eksperter føler sig glemt

Eksperter undrer sig over, at de ikke er blevet inddraget mere i rådgivning af regeringen.
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) præsenterede 31. oktober et længe ventet varslingssystem.
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) præsenterede 31. oktober et længe ventet varslingssystem.

180Graders Redaktion,

02/12/2020

Flere medlemmer af den ekspertgruppe, som er knyttet til et coronavarslingssystem, føler sig overset.

Det skriver Berlingske.

Meldingen kommer, efter at regeringen tirsdag kunne melde ud om skærpede restriktioner i 17 hovedstadskommuner.

Varslingssystemets formål er at skabe klarhed over risikoniveauet. Og give mere gennemsigtighed om de sundhedsfaglige begrundelser bag smitteniveauet.

Det blev præsenteret 31. oktober. Det skete, efter at oppositionen og erhvervslivet havde efterspurgt det i flere måneder.

På en måned har ekspertgruppen på 14 personer ifølge Berlingske holdt ét enkelt møde. Departementschef i Sundheds-og Ældreministeriet Per Okkels står i spidsen for gruppen.

Flere medlemmer, som Berlingske har talt med, siger til avisen, at de regnede med at blive inddraget mere i processerne, når der skulle indføres nye restriktioner.

Men da sundhedsminister Magnus Heunicke (S) tirsdag præsenterede nye tiltag, der træder i kraft i næste uge, følte en del eksperter sig altså overset.

Der er ifølge Berlingske holdt to møder, inden varslingssystemet blev offentliggjort. Det ene havde karakter af et velkomstmøde, skriver avisen.

De fleste eksperter, som avisen har talt med, optræder anonymt. Enkelte står dog frem med navns nævnelse.

- Jeg har da selv tænkt på undervejs, om de havde glemt mig. Men de andre har så heller ikke været indkaldt, siger Jes Søgaard, forskningsdirektør og professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet, til Berlingske.

Den manglende inddragelse af eksperterne skaber undren.

Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, kalder det "fuldstændig grotesk, at man ikke engang lytter til de eksperter, man selv har knyttet til sit eget varslingssystem i en situation, som vi står i lige nu".

Også sundhedsordfører Peder Hvelplund fra regeringens støtteparti Enhedslisten undrer sig.

Til Ritzau uddyber Geertsen:

- Jeg synes, at man skal rådføre sig med eksterne eksperter i forhold til, om det er den rigtige pakke af restriktioner, man lægger frem i forhold til det smittetryk, vi ser i hovedstaden.

- Det er grundlæggende et problem, at man ikke lytter til andre end sig selv.

SPØRGSMÅL: Er du i tvivl om, hvorvidt de restriktioner, der blev meldt ud tirsdag, er de rigtige?

- Jeg kender i hvert ikke grundlaget for, hvorfor regeringen har truffet beslutning om, at det skal være lige præcis de restriktioner, som man har meldt ud.

Regeringen opfordrer blandt andet alle unge i alderen 15 til 25 år til at lade sig teste. Samt at gå på juleindkøb en person ad gangen.

Sundheds- og Ældreministeriet oplyser i en mail til Berlingske, at der efter planen skal afholdes flere møder i gruppen i december.

Ministeriet henviser desuden til, at ekspertgruppen til varslingssystemet rådgiver i forhold til måden, som selve varslingssystemet er skruet sammen på, men at den ikke skal forholde sig til risikovurderingen.

Det var også meldingen fra Heunicke og sundhedsmyndighederne på tirsdagens pressemøde.

Kilde: /ritzau/