Regeringen vil forbyde religiøse vielser af mindreårige

For at bekæmpe social kontrol kommer regeringen nu med en række forslag. Flere er på vej, siger minister.
- Kvinder, som gerne vil være en del af Danmark, bliver forhindret i det af deres familier og omgangskreds. Det er vores medborgere, der står midt i en frihedskamp og har brug for mere opbakning fra Christiansborg, siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).
- Kvinder, som gerne vil være en del af Danmark, bliver forhindret i det af deres familier og omgangskreds. Det er vores medborgere, der står midt i en frihedskamp og har brug for mere opbakning fra Christiansborg, siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

180Graders Redaktion,

27/05/2020

Regeringen vil forbyde religiøse vielser af mindreårige og skærpe straffen for at fastholde personer i ægteskab mod deres vilje.

Det sker som led i bekæmpelsen af negativ social kontrol, oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet.

- Siden jeg blev minister er der kommet et par rapporter, som har sat fokus på det her, og som har dokumenteret, at vi har alt for store problemer med social kontrol i Danmark.

- Bare for ganske få minutter siden fik jeg en sms fra en bekendt, der ville ønske, at det her havde været lovgivning, da hun som 16-årig blev gift her i Danmark, siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

Der kan eksempelvis være tale om negativ social kontrol, hvis man mister retten til en selvstændig identitet.

I Danmark er det i forvejen ikke muligt at blive borgerligt viet, hvis man er under 18 år. Men religiøse vielser er tilladt.

Religiøse vielser har ikke borgerlig gyldighed efter dansk ret. Det vil sige, at man ikke formelt er gift, hvis man er blevet religiøst viet.

Indgår en person i et religiøst ægteskab sker det i forbindelse med en religiøs vielse. Forløbet er forskelligt alt efter trosretning.

Forslaget fra regeringen kommer blandt andet på baggrund af en rapport fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, Vive.

Det fremgår dog ikke af rapporten, hvor mange eksempler der har været på, at mindreårige er blevet religiøst viet.

Alligevel mener Mattias Tesfaye, at det er vigtigt at sætte ind for at undgå de situationer, hvor der kan være tale om tvang.

- En af vores udfordringer er, at meget af det foregår bag nedrullede gardiner, og vi har ikke ordentlige tal på det her.

- Jeg tror, at en af måderne at få det frem i lyset er at kriminalisere det. Og vi skal ikke undervurdere, hvad det betyder, at vi fra Christiansborg sender den slags signaler, siger ministeren.

Møder regeringens forslag opbakning, så skal det kunne straffes med op til to års fængsel, hvis en person forestår en religiøs vielse. Uanset om den mindreårige har ønsket det og givet samtykke.

I særlige tilfælde skal en lovovertrædelse kunne medføre udvisning af Danmark, lyder det.

Det skal også være, hvis der er tale om, at en person er blevet fastholdt i et ægteskab mod sin vilje.

Flere forslag er på vej, siger ministeren.

Forslagene møder indtil videre opbakning fra SF.

- Der er store problemer med social kontrol i Danmark. Det er ekstremt vigtigt at sætte tidligt ind.

- Man skal også huske, at religiøse vielser betyder rigtig meget for dem, der bliver viet, og selv om de ikke er juridisk bindende. Og derfor er det vigtigt, at børn ikke bliver religiøst viet, siger udlændinge- og integrationsordfører Carl Valentin.

Dansk Folkeparti er enig.

- Jeg synes, det er godt, hvis vi kan gøre op med det. Men det afhænger jo af, at det bliver gjort konsekvent. Og jeg vil gå så vidt at sige, at vi skal foreslå en udvisning af de imamer, der foretager religiøse vielser, hvis det fortsætter, efter det bliver forbudt, siger udlændingeordfører Pia Kjærsgaard.

Kilde: /ritzau/