Partier indkalder til samråd: Vil vælte kulturminister

Den socialdemokratiske kulturminister Joy Mogensen skal onsdag formiddag i samråd om Radio Loud. Borgerlige partier er klar til at vælte hende som minister.
Kulturminister Joy Mogensen (S) er ikke kommet godt fra start. Nu melder flere partier ud, at de direkte ønsker at vælte hende. (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix)
Kulturminister Joy Mogensen (S) er ikke kommet godt fra start. Nu melder flere partier ud, at de direkte ønsker at vælte hende. (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix)

Claes Kirkeby Theilgaard,

26/05/2020

Kulturminister Joy Mogensen (S) er ikke kommet godt fra start i sin ministerperiode. Nu står det så slemt til, at et flertal i Folketinget har fået nok af hende og derfor har indkaldt til samråd.

Samtidig erklærer borgerlige medieordførere, at de er klar til at vælte kulturministeren. Det skriver Jyllands-Posten.

En samlet borgerlig opposition har sammen med Radikale Venstre indkaldt til samråd onsdag formiddag, hvor kulturminister Joy Mogensen skal svare på, om hun fortsat vil holde hånden under den skandaleombruste radiokanal Radio Loud, der gik i luften tidligere i år.

Jens Rohde, der er medieordfører i Radikale Venstre, fortæller til Jyllands-Posten, at et flertal i Folketinget vil have Joy Mogensen til enten at lukke Radio Loud eller igangsætte en uafhængig juridisk undersøgelse af det kringlede politiske forløb, der endte med, at Radio24Syv måtte lade livet og Loud kunne gå i luften.

Dansk Folkepartis medieordfører Morten Messerschmidt er enig med Jens Rohde. Han fortæller endvidere, at DF "rigtig gerne vil vælte ministeren".

- Jeg kan fuldt ud bekræfte, at vi rigtig gerne vil vælte ministeren. Så hvis Jens Rohde beslutter, at han har mistet tilliden til hende, så står vi lige bag ved ham, lyder det fra Messerschmidt til Jyllands-Posten.

Han tilføjer:

- Jeg kan ikke huske, at jeg nogensinde har oplevet en ringere kulturminister end Joy Mogensen, og det er helt uden hensyn til partifarve.

Morten Messerschmidt pointerer, at selvom han selv for længst har mistet tilliden til Joy Mogensen som kulturminister, er det op til Jens Rohde og Radikale Venstre at vælte hende.

- jeg kan jo ikke vælte en minister, for jeg har ikke et parlamentarisk flertal. Det er Jens Rohde, der er en del af det flertal, så det er ham, der står med æblerne i hånden, siger han til Jyllands-Posten.

Også Venstres medieordfører Britt Bager tilslutter sig kritikken. Hun kræver svar fra ministeren til samrådet onsdag og understreger, at "det er svært at have en minister, der sidder et flertal i Folketinget overhørig".

Radio Loud gik i luften den 1. april i år som ny dab-kanal og er ejet af bl.a. Radio Dablo og en lang række lokalradioer.

I oktober 2019 vandt radiokanalen udbudsrunden om 261 mio. skattekroner i offentligt tilskud samt en sendetilladelse foran Radio24Syv, der dermed måtte lukke og slukke.

Sidenhen er afgørelsen, der blev truffet af Radio- og tv-nævnet, blevet kritiseret voldsomt. Flere medieordførere mener, at udbudsreglerne ikke blev overholdt i processen.