Senatet i USA godkender gigantisk coronavirus-hjælpepakke

Hjælpepakken på op mod 2000 milliarder dollar skal afbøde de økonomiske konsekvenser af virusudbruddet i USA.
Flertalslederen i Senatet, republikaneren Mitch McConnell, var sent onsdag aften amerikansk tid en glad mand, da Senatet havde godkendt en gigantisk hjælpepakke.
Flertalslederen i Senatet, republikaneren Mitch McConnell, var sent onsdag aften amerikansk tid en glad mand, da Senatet havde godkendt en gigantisk hjælpepakke.

Claes Kirkeby Theilgaard,

26/03/2020

En enorm økonomisk hjælpepakke til virksomheder og indbyggere i USA er tidligt torsdag morgen dansk tid blevet godkendt i Senatet med et overvældede flertal.

Hjælpepakken, der ventes at få en samlet størrelse på op mod 2000 milliarder dollar, skal afbøde de økonomiske konsekvenser af udbruddet af coronavirus i USA. Beløbet svarer til cirka 14.000 milliarder kroner.

De amerikanske politikere i Senatet har onsdag og natten til torsdag dansk tid forhandlet om de sidste detaljer i hjælpepakken.

Efter afstemningen i Senatet sendes den videre til Repræsentanternes Hus, der skal stemme om hjælpepakken fredag.

- Jeg opfordrer Repræsentanternes Hus til at godkende denne afgørende lovgivning og sende den videre til mig uden forsinkelse. Jeg vil underskrive den med det samme, sagde præsident Donald Trump onsdag aften amerikansk tid.

Repræsentanternes Hus er klar til at stemme om pakken, så snart den sendes videre fra Senatet. Det sagde Nancy Pelosi, den demokratiske leder af Repræsentanternes Hus, onsdag aften.

USA's finansminister, Steven Mnuchin, vurderer, at hjælpepakken vil kunne opretholde den amerikanske økonomi i omkring tre måneder.

Hjælpepakken på op mod 2000 milliarder dollar er den største redningspakke i USA's historie og er indgået mellem republikanere, demokrater og Det Hvide Hus.

Pakken indeholder kontante udbetalinger til amerikanske skatteydere og flere hundrede milliarder dollar i tilskud og lån til små virksomheder og kernebrancher.

Pakken hjælper også hospitaler, der har behov for medicinsk udstyr, og udvider støtten til arbejdsløse.

Godkendelsen kommer, kort tid efter at nye tal fra Johns Hopkins University i Baltimore viste, at USA's antal af coronavirustilfælde nærmer sig 70.000.

Samtidig er over 1000 mennesker nu døde.

Tidligt torsdag morgen dansk tid er der således konstateret 69.018 smittetilfælde i USA, mens 1042 personer er døde af Covid-19, som virussygdommen hedder. 616 mennesker er erklæret raske igen.

New York er en af de hårdest ramte delstater i USA med 280 dødsfald alene i New York City.

Kilde: /ritzau/Reuters