Journalist: Vi bør alle gå med ansigtsmasker - uanset hvad Sundhedsstyrelsen siger

Alle danskere bør bære ansigtsmaske for at mindske smittespredning af coronavirus, mener journalisten Søren K. Villemoes.
Foto: Ole Berg-Rusten/NTB/Ritzau Scanpix
Foto: Ole Berg-Rusten/NTB/Ritzau Scanpix

Claes Kirkeby Theilgaard,

03/04/2020

Ansigtsmasker er et effektivt værn i kampen mod coronavirus såvel som andre smitsomme sygdomme, og de er et almindeligt syn i mange andre lande - særligt her under coronakrisen. Alligevel går kun få danskere med masker, mens Sundhedsstyrelsen ikke tror på effekten af dem.

Det har fået journalist Søren K. Villemoes til at undre sig, og derfor kommer han med et opråb til alle danskere i et indlæg i Weekendavisen.

Villemoes mener, at alle danskere bør gå med ansigtsmasker eller mundværn, uanset hvad Sundhedsstyrelsen siger.

- I Danmark hersker en udbredt opfattelse af, at ansigtsmasker ikke virker til at hæmme smittespredningen af corona, indleder han sit indlæg, der bærer den korte overskrift "Mundværn".

- Selvom alle asiatiske lande, der har formået at holde smittespredningen nede uden at foretage samme nedlukning af samfundet som i Danmark, har den diametralt modsatte opfattelse, holder vores egne sundhedsmyndigheder fast.

Søren K. Villemoes kritiserer, at Sundhedsstyrelsen på sin hjemmeside skriver, at der "ingen grund" er til at bruge mundbind, og at brugen af disse blot kan "falsk tryghed".

- Disse råd giver ingen mening. Som styrelsen selv antyder, hjælper ansigtsmasker med at hæmme smittespredningen, hvis den, der er iført masken, er smittet med COVID-19. Det er der konsensus om, skriver Villemoes og fortsætter:

- Når direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm gentagne gange fortæller danskerne, at vi alle bør betragte os selv som potentielle smittebærere, er det derfor selvmodsigende at give råd til befolkningen ud fra, hvem der er smittede, og hvem der er raske. Vi kan alle være smittebærere, og derfor bør vi også logisk set alle bære maske.

I indlægget skriver Søren K. Villemoes endvidere, at vi bør tage ansigtsmasker i brug, når samfundet igen skal lukkes gradvist op. Han foreslår f.eks. et krav om, at folk skal bære ansigtsmaske, når de køber ind i supermarkeder. På den måde kan vi undgå, at samfundet endnu engang skal lukkes helt ned, mener han.

Villemoes runder sit indlæg i Weekendavisen af med en opfordring til danskerne:

- Derfor bør vi allerede nu kigge vores gamle kommodeskab igennem og finde den aflagte bandana fra 1990erne, elefanthuen fra bz'er-dagene eller den kasserede burka frem fra gemmerne igen. For folkesundhedens skyld.