Søren Brostrøm indrømmer: Jeg tog fejl

Fra første eller anden uge af februar burde Sundhedsstyrelsen have skiftet strategi og testet bredt.
Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, afholder pressebrief sammen med direktør for WHO Europa, Hans Kluge og giver status på den danske håndtering af coronavirus/covid19 i Eigtveds Pakhus fredag den 27. marts 2020. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix)
Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, afholder pressebrief sammen med direktør for WHO Europa, Hans Kluge og giver status på den danske håndtering af coronavirus/covid19 i Eigtveds Pakhus fredag den 27. marts 2020. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix)

Claes Kirkeby Theilgaard,

27/03/2020

Hvor mange skal testes for coronavirus? Og hvorfor tester Danmark ikke flere?

De spørgsmål har været omdrejningspunkt for en diskussion om de danske sundhedsmyndigheders strategi for bekæmpelsen af coronavirus.

På et pressemøde fredag erkender Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, at de danske sundhedsmyndigheder i starten af februar skulle have skiftet strategi og testet meget bredere.

- Fra første eller anden uge af februar burde vi have skiftet strategi og testet meget bredere, siger Søren Brostrøm.

De danske sundhedsmyndigheder har blandt andet fået kritik for at lade fly lande i Danmark uden at teste folk om bord. Det skete, selv om danske turister om bord på flyene advarede om, at de var på vej hjem fra områder, hvor der var coronasmitte.

WHO anbefalede tidligt, at landene testede bredt. Det råd har lande som Sydkorea fulgt med succes. De danske myndigheder opbyggede imidlertid ikke kapacitet til at teste, erkender Søren Brostrøm.

- Testkapaciteten har ikke været i orden. Vi er kommet for sent i forhold til at opbygge vores testkapacitet, og vi har været for dårlige til at kommunikere, hvad målet har været.

- Jeg kan ikke love, at det bliver bedre i morgen. Men der bliver arbejdet benhårdt på at få opbygget testkapaciteten, siger Søren Brostrøm.

Manglen på test har været så udbredt, at regionerne har meldt om, at selv frontpersonale i en periode ikke kunne få de ønskede corona-test.

Muligheden for at teste for coronasmitte vil også være afgørende for, hvornår samfundet kan genåbnes, erkender Søren Brostrøm

- Der skal vi bruge vores testkapacitet og vores analyser, så det kan gøres på en sikker måde, siger Søren Brostrøm.

Det rejser spørgsmålet om, hvorvidt de danske sundhedsmyndigheder bærer en del af ansvaret for, at Danmark netop nu er igennem en meget dyr nedlukning. Nedlukningen frem til foreløbig 13. april har allerede kostet tusinder af danskere jobbet og lægger et pres på mange familier.

Søren Brostrøm siger:

- Hvis vi tidligere havde forfulgt en anden strategi, så kunne vi nok have opdaget nogle flere smittede tidligere i epidemiforløbet og håndteret dem.

- Det er ikke sikkert, at vi kunne have undgået epidemien i Danmark. Det er ikke sikkert, at den var blevet mindre eller kommet senere, men det kunne godt være, siger Søren Brostrøm.

Kilde: /ritzau/