Socialdemokratiets helt store udlændingepolitiske valgløfte kan ikke gennemføres

Modtagecentre til asylansøgere udenfor Europa var et af Socialdemokratiets helt store valgløfter på udlændingepolitikken. Fra start så det svært ud, men nu tyder alt på, at et modtagecenter i udlandet slet ikke kan gennemføres.
Statsminister Mette Frederiksen og udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye til pressemøde i Statsministeriet, torsdag den 16. januar 2020. (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix)
Statsminister Mette Frederiksen og udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye til pressemøde i Statsministeriet, torsdag den 16. januar 2020. (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix)

Claes Kirkeby Theilgaard,

21/01/2020

Til folketingsvalget sidste år var et af Socialdemokratiets helt store slagnumre på udlændingepolitikken forslaget om at etablere et modtagecenter udenfor Europa. Ifølge socialdemokraterne skulle et modtagecenter i udlandet gøre det muligt for Danmark selv at bestemme, hvor mange asylansøgere, vi ville tage imod.

Nu viser det sig, at det socialdemokratiske slagnummer efter al sandsynlighed ikke kan gennemføres, skriver Berlingske.

Siden Socialdemokratiet er kommet til magten, og Mette Frederiksen er blevet statsminister, mens Mattias Tesfaye er blevet udlændinge- og integrationsminister, har de ikke kunne lykkedes med at overtale nogle lande til at samarbejde om et modtagecenter.

Et halvt år på regeringsmagten er gået, men det ser sort ud. Det indrømmer Mattias Tesfaye nu.

Til et samråd om modtagecenteret blev det fremhævet, at eksperter fra start anså modtagecenteret i udlandet som urealistisk.

Tesfaye sagde til samme samråd, at han har været i dialog med mange lande og organisationer, men at intet har båret frugt endnu. Derfor åbner han allerede nu for, at det aldrig lykkedes.

- Jeg erkender fuldstændig, at måske sidder jeg her om fem år og må bare erkende, at vi er løbet panden mod en mur, og det er skønne spildte kræfter, siger Mattias Tesfaye.

- Jeg vil vældig gerne sige, at vi har været i dialog med et tredjeland som sagde, at de gerne ville have et modtagecenter, men det er der ikke nogen, der har sagt til os.