Nu kan regeringen forbyde forsamlinger på mere end to

Selv om en ny hastelov er vedtaget, er det ikke sikkert, at det nuværende forsamlingsforbud bliver skærpet.
Politi patruljerer i Fjordparken i Aalborg, tirsdag den 24. marts 2020 for at holde øje med, om folk overholder coronaretningslinjerne. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)
Politi patruljerer i Fjordparken i Aalborg, tirsdag den 24. marts 2020 for at holde øje med, om folk overholder coronaretningslinjerne. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)

Claes Kirkeby Theilgaard,

01/04/2020

Fremover får regeringen mulighed for at forbyde forsamlinger på mere end to personer, hvis det bliver nødvendigt under udbruddet af coronavirus.

Det har Folketinget vedtaget med et bredt flertal sent tirsdag aften, da der blev stemt om en ændring af epidemiloven.

96 stemte for, mens ingen stemte imod.

Selv om hasteloven nu er vedtaget, er det ikke ensbetydende med, at det nuværende forsamlingsforbud bliver skærpet med det samme. Da Folketinget er lukket for lovbehandling i påsken, ønskede regeringen at have muligheden på forhånd.

Lovændringen vil give regeringen mulighed for hurtigt at kunne stramme reglerne på et senere tidspunkt, hvis det findes nødvendigt på grund af coronakrisen.

Indtil nu har regeringen forbudt, at flere end ti personer er samlet ved et offentligt arrangement.

Mandag beredte statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde, at Danmark gradvist kan blive åbnet op om et par uger, når påsken er overstået.

Det kræver dog, at befolkningen fortsat agerer fornuftigt og blandt andet lader være med at samles i for store forsamlinger, da det kan øge smittefaren

Der er ikke sundhedsfagligt belæg for at skærpe forsamlingsforbuddet, der er blevet indført for at dæmme op for coronasmitte.

Det har sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) erkendt i et svar til Folketingets sundheds- og ældreudvalg.

I svaret står der, at regeringen er "bevidst om, at der ikke nødvendigvis for hvert enkelt element i lovforslaget foreligger den sædvanlige sundhedsfaglige evidens".

Forbuddet vil ikke gælde nærmeste pårørende. Det omfattede ifølge regeringens udkast til loven ægtefæller, faste samlevende, faste partnere, forældre, børn og søskende.

I det oprindelige udspil kunne forsamlingsforbuddet ramme bedsteforældre og stedbørn, men dem har sundhedsministeren måtte undtage.

Venstre og Liberal Alliance stillede forslag om, at brugen af forbuddet udelukkende kunne ske på en decideret indstilling fra sundhedsmyndighederne.

Men der var ikke flertal for det. I stedet skal sundhedsmyndighederne tages med på råd.

Kilde: /ritzau/