Mette Frederikens højre hånd intimiderede kritisk journalist - nu bliver sagen mørklagt

Mette Frederikens højre hånd og nærmeste rådgiver sendte intimiderende beskeder til en kritisk journalist. Nu nægter Statsministeriet at offentliggøre beskederne. Det er i strid med offentlighedsloven, lyder vurderingen fra en jurist.
Statsminister Mette Frederiksen (S) vil ikke lade offentligheden få indblik i de intimiderende beskeder, hendes nærmeste rådgiver Martin Rossen har sendt til en kritisk journalist. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)
Statsminister Mette Frederiksen (S) vil ikke lade offentligheden få indblik i de intimiderende beskeder, hendes nærmeste rådgiver Martin Rossen har sendt til en kritisk journalist. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)

Claes Kirkeby Theilgaard,

07/04/2020

Journalist og politisk kommentator Lars Trier Mogensen måtte finde sig i intimiderende beskeder fra Mette Frederiksens nærmeste rådgiver, højre hånd og stabschef Martin Rossen, da han skrev en kritisk analyse af den socialdemokratiske regerings håndtering af coronakrisen.

Statsministeriet nægter dog at lade offentligheden få indblik i de intimiderende beskeder, skriver Dagbladet Information.

Avisen har forsøgt at søge aktindsigt i beskederne, men den anmodning om aktindsigt har Statsministeriet valgt pure at afvise.

Statsminister Mette Frederiksen (S) og co. mener ikke, at intimiderende beskeder fra stabschef Martin Rossen til en kritisk journalist har offentlighedens interesse. I stedet påstår de, at der er tale om en ren privatsag.

Det er dog helt forkert, siger Sten Schaumburg-Müller, der er professor i mediejura ved Syddansk Universitet.

Overfor Information fortæller professoren, at Statsministeriet efter alt at dømme forbryder sig mod lovgivningen.

- Ud fra de foreliggende oplysninger er det min vurdering, at afslaget er åbenlyst forkert, lyder det fra Sten Schaumburg-Müller.

Han bakkes op af mediejurist, offentlighedsrådgiver og tidligere medlem af Offentlighedskommissionen, Oluf Jørgensen.

Ifølge Jørgensen er afslaget "ikke korrekt og i strid med offentlighedsloven".

Sagen startede, da Lars Trier Mogensen i DR-podcasten "Genstart" fortalte værten Knud Brix om Martin Rossens forsøg på at intimidere ham.

Her fortæller Trier, at Rossen sendte beskederne som reaktion på en analyse skrev i Dagbladet Information, hvor han bl.a. kalder Mette Frederiksen for Danmarks "corona-commander-in-chief" og anlægger et kritisk syn på hendes håndtering af coronakrisen.

Trier Mogensen vurderer, at det var Rossens hensigt at intimidere ham til ikke at kritisere den socialdemokratiske regering.

Dog vil han ikke ordret citere fra beskederne, som han kalder for "fortrolige".

Stabschef Martin Rossen vil ikke stille op til interview om hans intimideren af den kritiske journalist, men har i en SMS til podcastværten Knud Brix undskyldt og sendt en stikpille til Lars Trier Mogensen, der i Rossens øjne ikke længere skal betragte sig som "en ven" af Socialdemokratiet.

- Lars var en ven. Jeg er ked af, hvis min reaktion på nogen måde har kunnet opfattes som intimiderende og det ville jeg ønske, han havde sagt til mig direkte, lyder det i SMS'en fra Rossen.

Udnævnelsen af Martin Rossen som stabschef har skabt stor debat. Det skyldes, at han er blevet tildelt uhørt stor magt og bl.a. sidder med i en række centrale udvalg i Folketinget, der ellers normalt er forbeholdt ministre med demokratisk mandat.

Da Rossen ikke er minister - på trods af, at han de facto har lige så meget magt som en - kan han ikke kaldes i samråd. Det er derfor svært at føre kontrol med hans ageren, medmindre man kan få aktindsigt.