Flertal afsætter 180 millioner i ekstra støtte til medier

Det er forventningen, at en kompensationsordningen til danske medier vil koste 180 millioner kroner.
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Claes Kirkeby Theilgaard,

01/04/2020

Det har været et kaotisk forløb, hvor medieordførere vrede har forladt forhandlingsmøderne med kulturminister Joy Mogensen (S) om hjælp til landets medier.

Men onsdag aften har et politisk flertal landet en aftale om en kompensationsordning til de danske medier, som taber annonceindtægter som følge af coronakrisen.

Det oplyser Kulturministeriet.

Foruden regeringen står Venstre, SF, De Radikale, Enhedslisten, Dansk Folkeparti, De Konservative, Alternativet og de fire løsgængere bag aftalen.

- Medierne står og har tabt en masse indtægter, men vi kan ikke undvære journalisterne og de nyheder, vi får, lige nu, siger Joy Mogensen.

En af de danske mediers største udfordringer er, at de ikke kan benytte sig af de generelle hjælpepakker til lønkompensation, fordi det i så fald kræver, at de sender journalisterne hjem.

Det er forventningen, at ordningen vil komme til at koste i omegnen af 180 millioner kroner i 2020. Der er dog ikke noget loft.

- Hvis tabet bliver større, end vi skønner det til at blive, så er der også penge til det, siger kulturministeren.

Det er både trykte og digitale dagblade, fritstående digitale nyhedsmedier, ugeaviser, kommercielle radioer, magasiner og fagblade, som kan søge om at få dækket en del af de tabte annoncekroner.

Medierne skal dog være tilmeldt Pressenævnet for at få økonomisk hjælp.

Ordningen sikrer kompensation på 60 procent af den samlede nedgang i annonceindtægter, hvis nedgangen i annonceindtægter har været på 30-50 procent.

Medierne får 80 procent i kompensation af den samlede nedgang i annonceindtægter, hvis nedgangen har været på 50-100 procent.

Flere medier har allerede fyret medarbejdere. Det er blandt andet Altinget og Berlingske Media. Lokalavisen Helsingør Dagblad er blevet så hårdt ramt, at den risikerer at lukke i slutningen af april.

- Det viser mig, at især vores lokale og regionale medier har været presset, også før krisen, fordi flere annoncerer digitalt i stedet for at bruge sin gode lokale avis. Det vil jeg virkelig opfordre alle til at gøre, siger Joy Mogensen.

SF's medieordfører, Jacob Mark, var stærkt utilfreds med ministerens første - og noget mindre - udspil om hjælp til lokale og regionale medier. Han glæder sig derfor over aftalen.

- Det var et lidt uambitiøst udspil, regeringen præsenterede, men nu har vi sammen lavet en bred aftale, som kommer alle medier til gavn. Det kommer til at agere kæmpe redningskrans, siger han.

Britt Bager, som er medieordfører i Venstre, håber, at aftalen betyder, at der nu er truede medier, som vil overleve coronakrisen.

- Det var op ad bakke i starten, men vi kom godt nok stærkt i land med en rigtig god aftale, siger hun.

Tirsdag blev partierne desuden enige om at hasteudbetale mediestøtten på i alt 368 millioner kroner. Det er dog penge, som medierne allerede har budgetteret med.

Kilde: /ritzau/