USA nægter at udlevere diplomatfrue til Storbritannien

Briterne kalder det en afvisning af retfærdighed, at USA ikke vil udlevere diplomatfrue sigtet for trafikdrab.
Forældrene til den dræbte motorcyklist, Tim Dunn og Charlotte Charles, er ikke overraskede over, at USA har afvist at udlevere diplomatfrue til Storbritannien.
Forældrene til den dræbte motorcyklist, Tim Dunn og Charlotte Charles, er ikke overraskede over, at USA har afvist at udlevere diplomatfrue til Storbritannien.

Claes Kirkeby Theilgaard,

24/01/2020

USA afviser Storbritanniens anmodning om at udlevere diplomatfruen Anne Sacoolas, der er sigtet for trafikdrab.

Det oplyser USA's udenrigsministerium i en pressemeddelelse natten til fredag, skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Hvis USA accepterede Storbritanniens anmodning om udlevering, ville det svare til at gøre den diplomatiske immunitet ugyldig, lyder det i meddelelsen.

Storbritannien møder beslutningen med stor beklagelse og kalder den en "afvisning af retfærdighed". Det skriver nyhedsbureauet AFP.

- Vi er meget skuffede over beslutningen, der virker som en afvisning af retfærdigheden, siger en talskvinde for det britiske indenrigsministerium.

Den britiske anklagemyndighed gav i december tilladelse til, at politiet rejste sigtelse mod 42-årige Sacoolas, der ramte en motorcyklist med sin bil i august.

Den 19-årige motorcyklist, Harry Dunn, blev dræbt i ulykken 27. august, hvor Sacoolas kørte i den forkerte side af vejen tæt på en militærbase i Northamptonshire i det centrale England.

Ifølge sigtelsen var det Sacoolas' hasarderede kørsel, der var skyld i den unge brites død.

Sacoolas erkendte i oktober at være føreren af bilen, men hun rejste efterfølgende hjem til USA.

Hun meddelte på det tidspunkt, at hun som hustru til en amerikansk diplomat har immunitet.

Sagen har udløst forargelse i Storbritannien og en strid mellem amerikanske og britiske myndigheder om, hvorvidt Sacoolas skal udleveres.

Maksimumstraffen for uagtsomt manddrab ved hasarderet kørsel er 14 års fængsel i Storbritannien.

Forældrene til den dræbte er torsdag blevet orienteret om USA's beslutning af de britiske politikere. De er ikke overraskede, oplyser Radd Seiger, der er familiens talsmand, til AFP.

Kilde: /ritzau/