Iran: To missiler nedskød ukrainsk passagerfly

Efterforskere har opdaget, at to Tor-M1 raketter nedskød ukrainsk passagerfly med 176 om bord den 8. januar.
Soldater fra Ukraines Æresgarde tog søndag imid kister med omkomne ukrainere i Kijev fra nedskudt fly. Irans civile flymyndigheder siger tirsdag, at to missiler ved et uheld nedskød et ukrainsk passagerfly den 8. januar.
Soldater fra Ukraines Æresgarde tog søndag imid kister med omkomne ukrainere i Kijev fra nedskudt fly. Irans civile flymyndigheder siger tirsdag, at to missiler ved et uheld nedskød et ukrainsk passagerfly den 8. januar.

Claes Kirkeby Theilgaard,

21/01/2020

Irans civile flymyndigheder siger, at to missiler ved en fejltagelse nedskød et ukrainsk passagerfly den 8. januar.

- Efterforskerne har opdaget, at to Tor-M1 raketter blev affyret mod flyet, hedder det i en erklæring tirsdag med tilføjelsen:

- Undersøgelser fortsætter for at få fastslået, hvilke følger det havde for ulykken.

Iran insisterer på, at det selv vil undersøge de sorte bokse fra flyet, som blev ramt af raketter fra en militær stilling uden for Teherans lufthavn.

Iranerne har anmodet om udstyr til deres havarikommission fra både de amerikanske og de franske myndigheder, så de kan downloade informationer fra de sorte bokse.

- Iran har endnu ikke modtaget et positivt svar, siger de civile luftfartsmyndigheder.

Flyet blev skudt ned i timerne efter, at Iran havde sendt raketter mod baser i Irak med amerikanske soldater som gengæld for USA's likvidering af den iranske general Qassem Soleimani i Iraks hovedstad, Bagdad.

Flyet fra Ukraine International Airlines skulle være fløjet fra Teheran til Kijev i Ukraine. De fleste af de 176 ombordværende var iranere eller folk med dobbelt statsborgerskab. 57 var hjemmehørende i Canada.

Canadas premierminister, Justin Trudeau, har presset på for at få gennemført en komplet undersøgelse af flystyrtet. Han sagde fredag, at Iran bør sende de sorte bokse til Frankrig for at blive undersøgt.

Frankrig er et af de få lande, der har kapaciteten til at afkode registreringer i fly og cockpit ifølge Trudeau.

I weekenden rapporterede et iransk nyhedsbureau, at de sorte bokse var ved at blive sendt til Ukraine. Men det blev senere dementeret.

- Vi forsøger at undersøge de sorte bokse her i Iran. Det er muligt at sende dem til Ukraine og Frankrig, men der er indtil videre ikke truffet nogen beslutning om at give dem videre til et andet land, siger en talsmand for den iranske havarikommission, Hassan Rezaifar, til nyhedsbureauet Irna.

Hassan Rezaifar har ansvaret for undersøgelserne af flytragedien for Irans Organisation for Civile Flyvninger.

Kilde: /ritzau/AFP