FN: Forbyd dyremarkeder

FN opfordrer nu til at forbyde dyremarkeder i hele verden. Herunder også de markeder i Kina, hvor coronavirusset menes at være opstået.
På billedet ses et dyremarked i Wuhan i Kinas Wubei-provins. Det menes at have været på et sådant dyremarked, at coronavirusset opstod. (Foto: AFP/Ritzau Scanpix)
På billedet ses et dyremarked i Wuhan i Kinas Wubei-provins. Det menes at have været på et sådant dyremarked, at coronavirusset opstod. (Foto: AFP/Ritzau Scanpix)

Claes Kirkeby Theilgaard,

09/04/2020

I mange lande er dyremarkeder med levende og eksotiske dyr - såkaldte "wet markets" et almindeligt syn. Særligt i Asien gør sådanne markeder det nogle steder næsten ud for supermarkeder.

Men dyremarkederne har en skyggeside, der er kommet i søgelyset på ny efter udbruddet af coronavirus: de er ofte arnesteder for nye virussygdomme.

Coronavirusset menes således at være opstået på et tætpakket dyremarked med levende dyr i den kinesiske millionby Wuhan.

Derfor opfordrer FN ifølge den britiske avis The Guardian nu til at forbyde dyremarkeder, hvor der sælges levende og vilde dyr.

FN's biodiversitetschef Elizabeth Maruma Mrema fortæller til avisen, at dyremarkederne skal forbydes for at undgå fremtidige pandemier, som den coronaviruspandemi, der lige nu plager hele verden.

Ifølge FN-chefen er der en direkte forbindelse mellem dyremarkederne og verdensomspændende pandemier som coronavirus eller udbruddet af ebolavirus, der for få år siden også opstod på et dyremarked.

- Den lærestreg, vi får lige nu, er meget klar - hvis vi ikke passer på naturen, vil naturen gøre det af med os, siger hun.

Elizabeth Maruma Mrema understreger, at et forbud mod dyremarkeder skal følges ad med andre tiltag.

- Vi er nødt til at se på, hvordan vi kan forbyde markederne og samtidig lukke ned for risikoen for ulovlig handel.

I februar udstedte Kina et omfattende forbud mod salg og handel af levende dyr. Sidenhen har Kina lukket over 20.000 dyremarkeder pga. udbruddet af coronavirus.

På det seneste er stadigt flere kinesiske dyremarkeder dog begyndt at åbne igen, kan 112Nyt berette.