371 nye smittede i Danmark på et døgn

Det reelle antal af smittede i Danmark vurderes at være højere end de officielle tal, der viser 3757 smittede.
Det er nu fundet 3757 tilfælde af personer i Danmark smittet med coronavirus, viser den seneste opgørelse fra Statens Serum Institut fredag. (Arkivfoto)
Det er nu fundet 3757 tilfælde af personer i Danmark smittet med coronavirus, viser den seneste opgørelse fra Statens Serum Institut fredag. (Arkivfoto)

Claes Kirkeby Theilgaard,

03/04/2020

3757 personer er registreret smittet med coronavirus i Danmark.

Det viser den seneste opgørelse fra Statens Serum Institut klokken 17.00 fredag. Det er en stigning på 371 personer på et døgn - og en stigning på 85 personer i forhold til formiddagens tal.

Der regnes dog med et større mørketal.

Det skyldes, at det ikke er alle med symptomer på coronavirus, som bliver testet. Derfor er det reelle antal smittede i Danmark højere, da der vil være smittede, som ikke indgår i statistikken.

Sundhedsstyrelsen ændrede onsdag retningslinjerne for, hvem der kan blive testet. Det åbner for, at der fremover bliver gennemført endnu flere test.

De nye retningslinjer betyder, at også personer med milde symptomer får mulighed for at blive henvist direkte af egen læge til en test.

Desuden bliver det muligt at køre ud og teste borgere, som bor tæt sammen med andre mennesker. Det kan eksempelvis være på plejehjem, kommunale botilbud eller fængsler og herberger.

I øjeblikket kan det danske sundhedsvæsen teste 5000 personer om dagen for coronavirus. Det svarer til testniveauet i Norge, der har et indbyggertal tæt på det danske.

Der er torsdag for første gang foretaget over 5000 coronatest på et døgn i Danmark. Her blev der i alt taget 5734 test, viser tal fra Danske Regioner.

Det skal efter planen stige til 10.000 i næste uge. Efter påske sigter Sundhedsstyrelsen efter at teste 15.000 om dagen.

Ifølge den seneste opgørelse er 139 personer døde, mens de har været smittet med coronavirus.

Fredag er 517 indlagt med coronavirus på de danske sygehuse. 143 af dem er på intensiv, mens 116 af dem har brug for respirator.

Antallet der er indlagt på intensiv er ti færre end torsdag.

Samtidig er antallet af patienter i respirator faldet til 116 fra 138, men det skyldes teknik, da sygehuse i Region Sjælland og i Region Hovedstaden tidligere har haft en anden opgørelse end de øvrige regioner.

De opdaterede retningslinjer for test førte torsdag til kaotiske tilstande hos flere praktiserende læger, fortæller Christian Freitag, der er formand for Praktiserende Lægers Organisation.

Det skyldtes blandt andet et stort tryk på telefonerne, ligesom man troede, at alle de henviste også kunne testes torsdag.

- Det skabte bilkøer flere af de steder, hvor man laver test. Og på et tidspunkt fik vi at vide, at nu kunne vi ikke henvise flere, siger Christian Freitag.

Kilde: /ritzau/