Stockholm vil fordoble sundhedspersonales løn under krise

Stockholm har anmodet om kriseaftale, der skal belønne læger og sygeplejersker for forlænget arbejdstid.
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Claes Kirkeby Theilgaard,

03/04/2020

Sverige er for alvor begyndt at mærke konsekvenserne af coronaepidemien, og ikke mindst i hovedstaden Stockholm er der de seneste dage registreret mange nye smittetilfælde og dødsfald.

Det får nu regionsrådet i Stockholm til at anmode om at få aktiveret en såkaldt kriseaftale.

Den skal dels sikre, at sundhedspersonale skal have en højere løn - op mod 220 procent af grundlønnen - og dels at personalet skal gå op i arbejdstid.

- Efter et møde sender vi nu en ansøgning til SKR (Sveriges Kommuner og Regioner, red.) om en krisesituationsaftale for dem, der skal arbejde på de intensivafdelinger, som vi håber at få etableret, siger Irene Svenonius, medlem af Stockholms regionsråd.

- Det betyder, at de ansatte, der arbejder med intensivpleje, får højere løn og arbejder op til 48 timer om ugen, tilføjer hun.

Ifølge SKR, der skal vurdere ansøgningen, er der god chance for, at den bliver godkendt.

- Hvis kriterierne er opfyldt, siger vi ja, og vi vil have en dialog med de centrale fagforeninger, der er del af aftalen, inden vi træffer en beslutning, siger Jeanette Hedberg, vicechef for forhandlinger i SKR.

I alt er 179 personer smittet med coronavirus meldt omkommet i Stockholm, og antallet af smittede fortsætter med at stige.

Myndighederne har været nødt til at etablere felthospitaler for at kunne behandle de mange patienter.

I Stockholm-forstaden Älvsjö står det første allerede klar til at modtage patienter inden den kommende weekend.

- Vi befinder os i en stejlt stigende fase, og der er øget behov for medicinsk behandling og et stadig stigende behov for intensiv behandling, siger direktør for sundhedsmyndighederne i Stockholm Björn Eriksson.

Han har bedt felthospitalet om at begynde at modtage patienter omgående.

Kilde: /ritzau/TT